Website Maastricht Aachen Airport werkt weer na mogelijke aanval

Foto: ANP

De website van Maastricht Aachen Airport werkt weer zoals het hoort, meldt een woordvoerder. Maandag was de site moeilijk bereikbaar, mogelijk als gevolg van een ddos-aanval op externe servers.

De exacte oorzaak is nog niet bekend. Het dagelijkse werk op het Limburgse vliegveld ging maandag gewoon door. De mogelijke aanval had geen gevolgen voor het vliegverkeer.

Ook de site van OV-NL, de vereniging van openbaarvervoerbedrijven, was maandag uit de lucht. De treinen, trams, bussen en metro’s reden echter gewoon. Volgens OV-NL heeft de site “geen operationele waarde”.

De verantwoordelijkheid voor beide aanvallen is volgens cyberbeveiliger FalconFeeds.io opgeëist door een pro-Russische hackersgroep, die NoName05716 wordt genoemd. De aanval zou een vergelding zijn voor het Nederlandse besluit om marineschepen aan Oekraïne te geven.

De hackersgroep heeft de laatste tijd vaker aanvallen uitgevoerd op bondgenoten van Oekraïne. Zo zou de groep eerder de sites van de Rechtspraak, de Eerste Kamer en de havens van Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Eemshaven/Delfzijl en Vlissingen/Terneuzen hebben aangevallen. Ook die aanvallen hadden geen directe gevolgen voor het werk daar, het waren vooral speldenprikken.

Bij een ddos-aanval wordt een server overspoeld met verkeer, vaak vanaf gekaapte apparaten. De server kan die toestroom daardoor niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor de site onbereikbaar wordt.