Website Bank Nederlandse Gemeenten werkt weer na ddos-aanval

Foto: ANP

De website van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) is woensdagmiddag weer bereikbaar, laat een woordvoerster weten. Dinsdag werd de site van de bank getroffen door een mogelijke ddos-aanval. Pro-Russische ‘hacktivisten’ hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

De woordvoerster meldde dinsdag dat klanten van de bank wel veilig konden blijven betalen. BNG Bank heeft klanten in de publieke sector zoals gemeenten en overheidsorganisaties.

Dinsdagmiddag meldde de hackersgroep NoName05716 de websites van meerdere banken in Nederland te hebben platgelegd, waaronder die van BNG Bank. Volgens de groep is de ddos-aanval een vergelding voor de Nederlandse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. De site van een andere bank, CACEIS, werd ook genoemd en was daarna niet bereikbaar. Inmiddels werkt ook deze website weer. Of CACEIS doelwit was geworden van dezelfde aanval is niet duidelijk.

Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft dinsdag bevestigd dat Nederlandse websites deze week het doelwit zijn geweest van ddos-aanvallen die zijn opgeëist door NoName05716. Maandag waren de websites van luchthaven Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven OV-NL ook niet bereikbaar door wat leek op een ddos-aanval. De vliegtuigen, treinen, trams, bussen en metro’s konden echter gewoon aankomen en vertrekken. De website van OV-NL doet het woensdag nog steeds niet. Volgens OV-NL heeft de site “geen operationele waarde”.

Eerder zou NoName05716 ook de websites van de Rechtspraak, de Eerste Kamer en meerdere Nederlandse havens hebben platgelegd. Die aanvallen hadden ook geen directe gevolgen voor het werk.

Bij een ddos-aanval wordt zoveel verkeer gestuurd naar een server dat die de toestroom niet aankan. De server bezwijkt onder de druk, waardoor de website onbereikbaar wordt. Zulke aanvallen zijn vrij eenvoudig uit te voeren, en online kunnen ze ook worden besteld, het vergt niet veel kennis.