Big Bazar laat Drentse zaak gaan om drukte bij voorkomen bankroet

Foto: ANP

Big Bazar was dinsdag zo druk bezig met het afhandelen van faillissementsaanvragen die schuldeisers hadden ingediend, dat de koopjesketen niet naar de rechtbank in Assen kon gaan. In Drenthe diende een rechtszaak van twee verhuurders over huurachterstanden. Maar “iets anders ging voor”, laat de advocaat van Big Bazar weten. Hij was namelijk bij de rechtbank in Amsterdam. Daar is het hem naar eigen zeggen gelukt om een bankroet te voorkomen.

Big Bazar heeft het de laatste tijd moeilijk. Steeds meer partijen klagen dat de onderneming rekeningen niet meer betaalt. Meerdere huurbazen zijn al naar de rechter gestapt vanwege huurachterstanden. De zaak in Assen ging over klachten van de verhuurders van de panden in Assen en Coevorden. Maar de keten verscheen zelf niet om zich voor de rechter te verdedigen.

De advocaat geeft aan dat het voor hem eigenlijk ook niet veel nut had naar Assen te komen. “Er viel niet veel verweer uit te oefenen.” Big Bazar erkent volgens hem dat er sprake is van een huurachterstand voor de betreffende winkels. De raadsman wijst er verder op dat er de laatste tijd veel zaken spelen. Zo ook dus in Amsterdam. Over de faillissementsaanvragen die daar dinsdag dienden, treedt de advocaat niet in detail. Dat het “opgelost en afgewikkeld” is, is alles wat hij erover wil zeggen.

Daarmee is Big Bazar nog niet uit de moeilijkheden. Zo heeft de verhuurder van een winkelpand uit Goes ook faillissement aangevraagd voor de keten. Daarover buigt de rechter zich volgende week, als Big Bazar en de verhuurder er niet voor die tijd uitkomen. Vorige week werd bekend dat ook het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave een faillissementsaanvraag voor Big Bazar heeft ingediend.

Big Bazar stopte zelf met het betalen van de huur in een deel van zijn winkels, omdat het graag met de verhuurders in gesprek wilde over huurverlaging of het afkopen van het huurcontract. “We vertrouwen erop dat we er met elke verhuurder uit kunnen komen”, zegt de advocaat daarover.

Maar het zijn niet alleen verhuurders met wie Big Bazar in de clinch ligt. Bij incassobureau Invorderingsbedrijf Amsterdam hebben zich bijvoorbeeld ook diverse leveranciers gemeld. Volgens directeur Joost Konings van het incassobureau kloppen er bij hem ook nog steeds nieuwe schuldeisers aan. “De schulden stapelen zich op”, zegt hij. Konings probeert bij Big Bazar gedaan te krijgen dat die de rekeningen alsnog gaat betalen.