DNB: particuliere belegger heeft goed kwartaal achter de rug

Foto: ANP

Nederlandse particuliere beleggers hebben een goed kwartaal achter de rug, concludeert De Nederlandsche Bank (DNB). Hun beleggingen werden in de maanden april, mei en juni 5,1 miljard euro meer waard. Die toename was geheel te danken aan koerswinsten.

Nederlandse huishoudens zaten eind juni tezamen op een berg beleggingen van in totaal 165,9 miljard euro. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar en het slotkwartaal van 2022 zagen beleggende particulieren de waarde van hun portefeuilles stijgen.

In de eerste negen maanden van vorig jaar leden huishoudens nog forse verliezen toen hogere rentes voor lagere beurskoersen zorgden. De waarde van hun beleggingen slonk in die periode met bijna 16 procent, wat betekende dat ruim 18 miljard euro verdampte.

Die gestegen rentes zorgden er tegelijkertijd voor dat obligaties aantrekkelijker werden als belegging. Volgens DNB kochten particuliere beleggers, al dan niet via een beleggingsfonds, ruim een half miljard schuldpapieren bij. Nederlandse huishoudens bezitten samen 5,6 miljard euro aan obligaties, het hoogste niveau sinds eind 2017.