Exor koploper in hogere AEX, focus op rentebesluit ECB

Foto: ANP

Exor was donderdag de grootste stijger in de AEX-index op het Damrak dankzij goed ontvangen halfjaarcijfers. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabrikant Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, zag de nettovermogenswaarde van zijn belangen flink stijgen ten opzichte van eind vorig jaar. Ook gaat het bedrijf, dat in augustus een belang van 15 procent kocht in Philips, voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd bijna 7 procent hoger gezet.

Beleggers zijn verder vooral in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Het belooft een spannende vergadering te worden van de centrale bankiers. Bij de vorige bijeenkomsten was het vrijwel zeker dat de rente verder zou worden verhoogd, maar nu lijken de meningen meer verdeeld. Indien de rente opnieuw wordt verhoogd, zal dat de tiende verhoging op rij zijn. De rente zal daarmee op het hoogste niveau uitkomen sinds de ECB in 1999 begon met het bepalen van de rente in het eurogebied.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 737,59 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 850,85 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,2 procent. Londen klom 0,5 procent.

ING sloot de rij bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 0,6 procent. KPN won 0,1 procent na advieswijzigingen. Analisten van Exane BNP Paribas verhoogden hun aanbeveling voor het telecomconcern naar kopen. De kenners van Citi haalden het aandeel daarentegen juist van hun kooplijst af.

In de MidKap klom OCI 1 procent. De kunstmestproducent gaat zijn productiecapaciteit in de Verenigde Staten voor groene methanol verdubbelen tot ongeveer 400.000 ton per jaar. Het bedrijf wil daarmee inspelen op de groeiende vraag naar groene methanol van tal van sectoren met een hoge uitstoot, zoals wegvervoer, scheepvaart en industrie.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 1,4 procent. De vakbonden CNV en FNV schorten hun acties onder het grondpersoneel bij KLM op na een hervatting van het gestrande cao-overleg.

Arcadis won 0,3 procent. Het advies- en ingenieursbureau heeft een contract getekend met de Canadese overheidsinstelling Infrastructure Ontario voor de verzameling en analyse van data. Financiële details werden niet vermeld.

De euro was 1,0739 dollar waard, tegen 1,0732 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 89,15 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent duurder, op 92,51 dollar per vat.