Betaalbedrijf Adyen verder omlaag in licht lagere AEX

Foto: ANP

Adyen ging dinsdag verder omlaag in de AEX-index op het Damrak, die ook een klein verlies liet zien. Het betaalbedrijf raakte een dag eerder al ruim 6 procent kwijt en stond opnieuw onderaan met een verlies van 1,5 procent. Beleggers bleven verder voorzichtig in afwachting van het rentebesluit in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse Federal Reserve begint later op de dag aan zijn tweedaagse rentevergadering. Op de financiƫle markten wordt verwacht dat de Fed na afloop van die vergadering de rente ongewijzigd zal laten. Beleggers zijn dan ook vooral benieuwd wat Fed-voorzitter Jerome Powell zal gaan zeggen over eventuele toekomstige rentestappen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 735,33 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 844,99 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs bleven vrijwel onveranderd. Londen klom 0,1 procent.

IMCD zakte 0,8 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan verlaagden het koersdoel voor de chemicaliƫndistributeur. Olie- en gasconcern Shell was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 0,7 procent, mede dankzij de hogere olieprijzen.

In de MidKap daalde Arcadis 0,3 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat in een consortium werken aan de Duitse Rhein-Main-Link-energieroute. Via die ondergrondse kabelverbinding met een lengte van 500 kilometer zal elektriciteit van offshore windparken in de Noordzee naar het Rijn-Maingebied worden getransporteerd.

Vopak steeg 1,1 procent. Het tankopslagbedrijf heeft overeenstemming bereikt met Infracapital over de verkoop van drie chemieterminals in Rotterdam voor in totaal 407 miljoen euro. De verkoop maakt deel uit van de strategische herziening die in februari werd aangekondigd.

Onward Medical kelderde 18 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. Het medisch-technologisch bedrijf dat een therapie ontwikkelt om mensen met een dwarslaesie te helpen, boekte iets minder omzet en leed meer verlies. Het bedrijf denkt in de tweede helft van 2024 zijn therapie om de hand- en armfunctie bij mensen met een dwarslaesie te herstellen, te kunnen lanceren in de Verenigde Staten.

De euro was 1,0677 dollar waard, tegen 1,0695 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 92,58 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 94,98 dollar per vat. Sinds de aankondiging van de productiebeperkingen door de olieproducenten Saudi-Arabiƫ en Rusland in juni zijn de olieprijzen al met ruim 30 procent gestegen.