Bosch verdacht van machtsmisbruik op markt voor e-bikes

Foto: ANP

Een Italiaanse toezichthouder verdenkt onderdelenfabrikant Bosch van misbruik van zijn dominante positie op de markt voor e-bikes. Het concern is een van de bekendste leveranciers van bijvoorbeeld accu’s voor elektrische fietsen. Maar volgens kartelwaakhond AGCM weigert het bedrijf zijn aandrijvingssystemen samen te laten werken met technologie van concurrenten.

De Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, zoals AGCM voluit heet, onderzoekt specifiek de manier waarop Bosch omgaat met antiblokkeersystemen (ABS) voor e-bikes. Een Italiaanse ontwikkelaar van ABS voor fietsen heeft geklaagd dat het van oorsprong Duitse bedrijf het onmogelijk maakt om dit systeem te laten functioneren in combinatie met de aandrijvingssystemen van Bosch. Daarmee bevoordeelt Bosch mogelijk zijn eigen ABS-technologie. “Dit soort gedrag zou de enige concurrent voor Bosch op de Europese markt voor ABS voor elektrische fietsen kunnen buitensluiten”, schrijft toezichthouder.

De toezichthouder heeft invallen gedaan op vestigingen van Bosch, onder andere in Nederland met behulp van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook de Duitse mededingingsautoriteit hielp mee bij het onderzoek.

Bosch bevestigt in een reactie dat de mededingingsautoriteiten een onderzoek zijn gestart naar zijn divisie Bosch eBike Systems. “Één van onze belangrijkste principes is het naleven van de wet. Bosch werkt samen met de autoriteiten”, is alles wat de onderneming over de lopende zaak kwijt wil.