Rechter buigt zich over aanvragen bankroet koopjesketen Big Bazar

Foto: ANP

Big Bazar dreigt dinsdag failliet verklaard te worden, als de koopjesketen niet op het laatste moment nog een oplossing vindt voor zijn financiële problemen. Vorige week werd al bekend dat de rechter Big Bazar geen extra tijd wilde geven om afspraken te maken met schuldeisers. De keten sprak daarop de verwachting uit dat een faillissementsrechter deze dinsdag naar door schuldeisers ingediende aanvragen voor een bankroet zou kijken.

Big Bazar meldde zo’n twee maanden geleden in de financiële moeilijkheden te zitten, onder meer door de forse prijsstijgingen in de winkelstraat. Als gevolg daarvan zouden klanten minder uitgeven bij de 120 filialen van het bedrijf, waar ongeveer 1300 mensen werken.

Om de kosten te drukken besloot Big Bazar bepaalde rekeningen niet meer te betalen, tot grote ergernis van verhuurders van winkelpanden en leveranciers. De schulden liepen daardoor op tot tientallen miljoenen euro’s. Om betaling van de facturen af te dwingen, besloten verschillende schuldeisers een faillissementsaanvraag te doen tegen Big Bazar. Centraal bij die aanvragen staat de vraag of Big Bazar niet wil of niet kan betalen.

In aanloop naar de behandeling, hebben Big Bazar en de ondernemingsraad van de koopjesketen nog geprobeerd om een zogeheten afkoelingsperiode af te dwingen. Daarmee zouden de aanvragen voor het bankroet van het bedrijf tijdelijk in de wacht worden gezet, zodat Big Bazar kon reorganiseren en afspraken kon maken met schuldeisers. Maar tot twee keer toe besloot de rechter deze extra tijd niet toe te wijzen.