Voor het eerst vrouw als financieel directeur olieconcern BP

Foto: ANP

Het grote Britse olie- en gasconcern BP heeft voor het eerst een vrouw benoemd tot financieel directeur. Kate Thomson neemt de functie op tijdelijke basis over van Murray Auchincloss die op zijn beurt tijdelijk de rol van bestuursvoorzitter op zich neemt na het onverwachte vertrek van topman Bernard Looney vorige week dinsdag. Looney stapte met onmiddellijke ingang op vanwege relaties met collega’s in het verleden.

De 55-jarige Thomson was bij BP verantwoordelijk voor financiering van productie en operaties. Ze werkt al bijna twee decennia bij het bedrijf, in verschillende rollen. “De ervaring en vaardigheden van Kate maken haar ideaal om de rol van interim-CFO op zich te nemen. Ze brengt grondige technische kennis samen met een gedetailleerd begrip van BP”, aldus een verklaring van Auchincloss.

BP is op zoek naar een vaste opvolger voor Looney die sinds begin 2020 aan het hoofd van het bedrijf stond. Daarbij wordt gekeken naar kandidaten binnen en buiten BP. Voorzitter Helge Lund, vergelijkbaar met een president-commissaris, heeft al gezegd niet in de running te zijn voor de functie.