België belooft Oekraïne miljardenopbrengst van Russische tegoeden

Foto: ANP

België verwacht Oekraïne te kunnen steunen met 2,3 miljard euro aan belastingen die het land heft op bevroren Russische tegoeden. Het geld is onder andere bedoeld voor de aankoop van militaire uitrusting, zei premier Alexander De Croo tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Het gaat om belastingen op de rentes die de in België bevroren tegoeden opleveren. De Europese Unie heeft ruim 200 miljard euro aan bezittingen van de Russische centrale bank bevroren, waarvan zo’n 125 miljard euro vastzit bij de Belgische afwikkelaar van transacties Euroclear.

België verwacht dit jaar 625 miljoen euro op te halen met de belastingen en volgend jaar 1,7 miljard euro. “Vorig jaar werd het duidelijk dat de belastingen op de opbrengsten van deze activa voor 100 procent naar het Oekraïense volk moeten”, zei De Croo. Het geld is volgens hem, naast militaire uitgaven, ook bedoeld voor humanitaire hulp.

Na de inval van Rusland in Oekraïne hebben westerse landen 300 miljard euro aan tegoeden van de Russische centrale bank bevroren. Kyiv deed de oproep om al dat geld te gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne, maar het zomaar afpakken van andermans geld ging de G7 en Europese Unie te ver. Het belasten van rentes op de grote sommen geld zou wel mogelijk zijn. De Europese Commissie werkt al maanden aan plannen daarvoor.

De Croo zei dat de Belgische belastingwet al de mogelijkheid biedt om op die manier geld op te halen voor de Oekraïense strijd tegen Rusland. Hij roept andere EU-landen op het voorbeeld van België te volgen.