United Airlines en Morgan Stanley verliezen flink op Wall Street

Foto: ANP

United Airlines behoorde woensdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij boekte afgelopen kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf waarschuwde echter dat de hogere brandstofprijzen en het schrappen van de vluchten naar Tel Aviv vanwege de strijd tussen Israël en Hamas, een negatieve impact zullen hebben op de winst in het huidige kwartaal. Het aandeel werd daarop bijna 8 procent lager gezet.

Morgan Stanley ging daarnaast dik 6 procent onderuit. De Amerikaanse zakenbank zag de winst teruglopen in het afgelopen kwartaal. Daarbij deed de vermogensbeheertak het volgens analisten slechter dan voorzien.

De ontwikkelingen rond de strijd in Israël en de Gazastrook hielden beleggers ook in de greep. Op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten zijn woedende massa’s de straat opgegaan in reactie op de aanval op een ziekenhuis in Gaza waarbij honderden mensen zijn omgekomen. De Amerikaanse president Joe Biden zei tijdens zijn bezoek aan Israël dat het land waarschijnlijk niet achter de explosie bij het ziekenhuis in Gaza zit.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,4 procent lager op 33.864 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 4350 punten en techgraadmeter Nasdaq daalde 0,7 procent tot 13.447 punten.

Procter & Gamble won een kleine 3 procent. Het verzorgingsmiddelenconcern, bekend van merken als Pampers, Ariel en Gillette, verkocht voor het zesde kwartaal op rij minder artikelen. Dankzij prijsverhogingen van gemiddeld 7 procent wist het concern echter afgelopen kwartaal wel meer omzet en winst te boeken.

Nvidia leverde juist ruim 3 procent in. Dinsdag verloor de chipmaker nog bijna 5 procent. Die koersdaling volgde op de aankondiging van de Amerikaanse overheid om de verkoop van geavanceerde chips van het concern, die speciaal zijn ontworpen voor de Chinese markt, te gaan beperken.

Ook kijken beleggers uit naar het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve, waarin de centrale bank een overzicht geeft van de staat van de Amerikaanse economie. Na de slotbel op Wall Street brengen streamingdienst Netflix en elektrische autofabrikant Tesla hun kwartaalresultaten naar buiten.

De euro was 1,0553 dollar waard, tegen 1,0582 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 88,17 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 91,37 dollar per vat.