Nederlandse bierbrouwers bezorgd om plannen hogere bierbelasting

Foto: ANP

Nederlandse bierbrouwers zijn bezorgd over hun financiële situatie door de voorgestelde accijnsverhoging op bier. Drie op de tien brouwerijen verwachten dit jaar en volgend jaar verlies te maken, komt naar voren uit een peiling van marktonderzoeksbureau Ruigrok in opdracht van Nederlandse Brouwers, CRAFT en Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur onder 143 brouwerijen.

Ook verwachten brouwerijen dat hun kosten volgend jaar met 20 procent stijgen en dat de consumentenprijs meestijgt. Brouwerijen denken bovendien dat bierdrinkers vaker hun bier gaan kopen in buurlanden België en Duitsland.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan een extra verhoging op de bierbelasting te willen doorvoeren per 1 januari 2024. In reactie daarop riepen de brancheorganisaties een petitie tegen de extra bierbelasting in het leven, die bijna 90.000 keer werd ondertekend. De extra accijnsverhoging komt hard aan bij de brouwerijen. Zo zou een glas tripelbier op het terras door de optelsom van veranderingen zo’n 30 procent duurder kunnen worden, aldus directeur Meint Waterlander van Nederlandse Brouwers.

Nederland telt volgens de bierbranche meer brouwerijen dan België en heeft per hoofd van de bevolking meer brouwerijen dan Duitsland. Maar Jan Ausems, voorzitter van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de biersector. “Tot nu toe hebben dit jaar al bijna veertig brouwerijen hun deuren gesloten. Gelukkig zijn er ook brouwers die het nog aandurven te beginnen, maar ik vrees dat het saldo aan het eind van het jaar negatief zal zijn en dat daarmee 2023 voor het eerst in ongeveer 25 jaar een jaar met een krimp gaat worden.”