Shell dreigt Greenpeace met miljoenenclaim na klimaatprotest

Foto: ANP

Shell is samen met boorplatformbouwer Fluor in het Verenigd Koninkrijk een rechtszaak begonnen tegen Greenpeace. De bedrijven houden de milieuorganisatie verantwoordelijk voor extra kosten die ze hebben gemaakt toen Greenpeace-leden begin dit jaar dagenlang een boorplatform bezetten op volle zee, bevestigt een woordvoerder van Shell. Dat heeft volgens de ondernemingen opgeteld 8,6 miljoen dollar gekost.

Het platform was op een schip van Boskalis op weg naar het zogeheten Penguins-veld, ten noordoosten van de Shetland-eilanden. Activisten riepen het bedrijf op te stoppen met het boren naar nieuwe olie- en gasvelden, en in plaats daarvan mee te betalen aan een nog op te tuigen klimaatschadefonds.

Volgens Shell zijn veel extra kosten gemaakt doordat een extra veiligheidsschip werd gestuurd vanwege de actie van Greenpeace. Ook is vertraging ontstaan en waren in de haven meer veiligheidsmaatregelen nodig. Verder willen de betrokken bedrijven de juridische kosten die ze eerder maakten vergoed zien. Voor Shell zouden de kosten volgens documenten neerkomen op 2,1 miljoen dollar.

Greenpeace noemde het eerder op donderdag een “intimidatierechtszaak”. Volgens de organisatie was de actie volkomen vreedzaam. Greenpeace ziet in de zaak “een van de grootste juridische dreigementen tegen onze mogelijkheden om actie te voeren” uit de geschiedenis van de groep.

Shell benadrukt juist dat het bedrijf het demonstratierecht respecteert “mits dat op een veilige en wettelijke manier gebeurt”. Het olie- en gasconcern verwijst naar een eerdere uitspraak van de Britse rechter, die oordeelde dat de actie gevaarlijk was voor de actievoerders zelf en indirect ook voor de bemanning van het schip. Het bedrijf vindt dat het samen met zijn partners “het recht heeft om de aanzienlijke kosten terug te halen die zijn gemaakt in reactie op de gevaarlijke actie van Greenpeace”.

Greenpeace UK en Greenpeace International hebben tegen Shell verklaard dat ze best willen ophouden met dit soort acties, als de olieproducent stopt met het “verwoesten” van het klimaat. Ook eisen ze dat Shell zich houdt aan het Nederlandse gerechtelijk bevel dat het bedrijf verplicht zijn uitstoot tegen 2030 met 45 procent te verminderen ten opzichte van 2019.