Duitsland bevriest overheidsuitgaven na uitspraak hof

Foto: ANP

Het Duitse ministerie van Financiën heeft het toezeggen van nieuwe uitgaven tijdelijk stopgezet, om zich te beraden over de gevolgen van een uitspraak van de rechter waardoor een gat in de begroting niet kan worden gedempt.

Het Duitse constitutioneel hof besloot vorige week dat een bedrag van 60 miljard euro uit een speciaal coronafonds niet mag worden uitgegeven aan klimaat en de industrie. De regering van de grootste economie van Europa wilde een gat in de financiën opvullen door het geld over te zetten naar een klimaatfonds om de Duitse industrie te helpen verduurzamen.

Het ministerie meldt nu dat bestaande verplichtingen nog nagekomen zullen worden, maar nieuw geld alleen in uitzonderlijke gevallen wordt vrijgemaakt. Alle federale ministeries moeten zich houden aan het besluit. Alleen de zogeheten constitutionele organen, zoals de Bondsdag, Bondsraad en het constitutioneel hof zijn vrijgesteld.

De uitgavenstop laat zien hoe groot de financiële gevolgen van de uitspraak van het constitutionele hof kunnen zijn. Het is namelijk nog onduidelijk wat dit betekent voor honderden miljarden euro’s die zijn ondergebracht in andere speciale fondsen die geen onderdeel zijn van de federale begroting.