Na tegenslag gaat Ørsted definitief door met groot windmolenpark

Foto: ANP

Het Deense energiebedrijf Ørsted heeft definitief besloten om mee te bouwen aan ’s werelds grootste windmolenpark op zee, dat voor de Britse kust moet verrijzen. Meerdere projecten voor windenergie kampen met problemen, maar Ørsted noemt de beslissing om door te gaan met de bouw nu “een motie van vertrouwen in de Britse markt voor windenergie op zee”.

Het is de bedoeling dat het windmolenpark, dat Hornsea 3 gaat heten, genoeg elektriciteit oplevert om zo’n 3 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Het project is daarmee belangrijk voor de inspanningen van het Verenigd Koninkrijk om klimaatdoelen voor hernieuwbare energie te halen.

Eerder dit jaar kreeg de energietransitie van het land een tegenslag te verwerken. Het Zweedse Vattenfall besloot afgelopen zomer niet verder te gaan met een windmolenproject voor de Britse kust dat genoeg stroom voor ongeveer 1,4 miljoen huishoudens had moeten opleveren. De kosten waren zo hard opgelopen dat het moeilijk werd om winst te maken op de bouw van het windmolenproject.

Ørsted zelf schreef onlangs miljarden euro’s af omdat Amerikaanse windenergieprojecten stopten.