Novo Nordisk steekt miljarden in fabrieken voor afslankmedicijnen

05 feb , 21:28 Zakelijk
novo nordisk steekt miljarden in fabrieken voor afslankmedicijnen
De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk telt 11 miljard dollar neer voor de overname van drie fabrieken van branchegenoot Catalent. Die heeft het bedrijf nodig om meer van zijn diabetes- en obesitasmedicijnen Wegovy en Ozempic te kunnen maken.
Sinds beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk Wegovy en Ozempic op sociale media aanprezen als afslankmiddel, kan Novo Nordisk nauwelijks aan de vraag voldoen. Beide medicijnen worden massaal gebruikt als afslankmiddel en dankzij de sterke vraag is de onderneming in korte tijd uitgegroeid tot het waardevolste beursbedrijf van Europa.
De nieuwe investering is onderdeel van een ingewikkelde set aan deals, waarbij Novo's belangrijkste aandeelhouder Novo Holdings heel Catalent, een soort onderaannemer in de geneesmiddelenwereld, koopt voor 16,5 miljard dollar. Vervolgens gaan drie van de meer dan vijftig Catalent-fabrieken dan naar Novo Nordisk.
De overname van de vestigingen in Italië, België en het Amerikaanse Indiana moet volgens Novo Nordisk worden gezien als een oplossing voor de langere termijn. Een woordvoerster heeft laten weten dat er dankzij de nieuwe fabrieken vanaf 2026 geleidelijk meer geneesmiddelen kunnen worden gemaakt.