Vrouwelijke zzp’ers vragen lager tarief dan mannen, zegt studie

Foto: ANP

Vrouwelijke hogeropgeleide zzp’ers vragen gemiddeld een lager uurtarief dan mannelijke hogeropgeleide zelfstandigen, meldt Knab na onderzoek onder meer dan 10.000 zzp’ers. Dat lijkt volgens de onlinebank aan de onderhandelvaardigheden van sommige vrouwelijke zzp’ers te liggen. Minder vrouwen dan mannen die meededen aan de studie noemden zichzelf een goede onderhandelaar, terwijl het uurtarief van mannen ongeveer hetzelfde bedraagt als dat van vrouwen die zichzelf zien als een goede onderhandelaar.

De verschillen zijn te zien bij zelfstandigen met een bachelor- en masterdiploma. Vrouwelijke zzp’ers die een bachelor hebben afgerond, vragen een gemiddeld 16 procent lager uurtarief dan mannen, aldus Knab. Bij zelfstandigen met een masterdiploma scheelt het 13 procent. Het verschil is veel kleiner bij zelfstandigen die geen studie hebben afgerond, namelijk 4 procent.

Ondanks de kloof zijn hogeropgeleide vrouwelijke zelfstandigen volgens Knab ongeveer net zo tevreden over hun uurtarief als mannelijke zzp’ers met een diploma. Dat kan te maken hebben met onwetendheid, denkt de onlinebank. Vier op de tien zzp’ers hebben namelijk een slecht beeld van de uurtarieven die hun concurrenten rekenen.

Met het delen van dit soort cijfers hoopt directeur Nadine Klokke van Knab zzp’ers te helpen een passender uurtarief te vragen. “We zien bij driekwart van de zzp-beroepen dat mannen een hoger uurtarief rekenen dan vrouwen in omstandigheden die verder vergelijkbaar zijn. Dat is onnodig en niet van deze tijd.”