Cabinepersoneel Brussels Airlines gaat woensdag drie dagen staken

Foto: ANP

Het cabinepersoneel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat vanaf woensdag drie dagen staken. Daartoe hadden vakbonden ACV Puls en CNE eerder al opgeroepen, maar de stakingsplannen zijn dinsdag bevestigd. Brussels Airlines heeft al laten weten woensdag een vijfde van alle geplande vluchten te schrappen. De thuisluchthaven van Brussels Airlines is Brussels Airport, waar jaarlijks ook veel Nederlanders gebruik van maken.

Ook voor de dagen daarna houdt de luchtvaartmaatschappij rekening met annuleringen, is te lezen op de website. De cabinemedewerkers zijn ontevreden over hun lonen en de werkdruk bij Brussels Airlines. Tijdens de coronacrisis heeft het personeel loon ingeleverd en werden tegelijkertijd rustperiodes ingekort. Nu het financieel beter gaat met de luchtvaartmaatschappij, willen stewards en stewardessen daar ook van profiteren.

Dinsdag vond er nog overleg plaats tussen de vakbonden en Brussels Airlines, maar dat heeft niet tot een doorbraak geleid. Tot ontevredenheid van de directie van de luchtvaartmaatschappij, die stelt dat een staking “een oplossing geen stap dichterbij brengt”. Andere vakbonden beslissen woensdag of zij zich aansluiten bij ACV Puls en CNE.

Er heerst al langer onrust binnen Brussels Airlines, ook bij andere medewerkers. Zo legden piloten medio januari al een dag het werk neer om cao-afspraken. Het ging toen om een wilde staking, een die niet door een vakbond is georganiseerd. Daardoor werden twee op de drie vluchten geschrapt.