Damrak duikt in het rood na rentebesluit ECB

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag lager geëindigd na het nieuwe rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB liet het rentetarief in de eurozone zoals verwacht voor de vijfde keer ongewijzigd op het recordniveau van 4 procent. Beleggers leken echter vooral te reageren op de toelichting van centralebankpresident Christine Lagarde.

Volgens haar moeten overheden hun steunmaatregelen voor het compenseren van de eerder gestegen energieprijzen verder terugschroeven. Alleen dan kan de inflatie duurzaam omlaag worden gebracht, meent Lagarde. Bij de vergadering in maart verklaarde Lagarde al dat er meer bewijs nodig is dat de inflatie in de eurozone voldoende is afgekoeld, voordat de rente kan worden verlaagd. De verwachting is alom dat de ECB in juni wel zal beginnen met het omlaag brengen van de leenkosten. Maar de Française wil zich nog niet vastpinnen op een uitgestippeld rentepad.

De AEX-index sloot de handelsdag op het Damrak 0,3 procent lager af op 883,79 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 938,90 punten. Ook de beurzen in de rest van Europa doken in het rood. Zo verloren die in Frankfurt, Parijs en Londen tot 0,8 procent.