Techaandelen zorgen ook voor recordstanden op beurzen in New York

05 jun , 22:22 Zakelijk
techaandelen zorgen ook voor recordstanden op beurzen in new york
Koerswinsten voor grote techbedrijven hebben bijgedragen aan nieuwe records op Wall Street. De bekendste graadmeters bereikten hun hoogste stand ooit. Onder andere chipontwikkelaar Nvidia kreeg veel aandacht. De ontwerper en verkoper van belangrijke processoren voor geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) steeg ruim 5 procent en brak voor het eerst door de grens van 3 biljoen dollar aan beurswaarde. Daarmee is Nvidia het op een na waardevolste bedrijf op de Amerikaanse beurzen.
Ook andere grote techconcerns deden het goed. HP Enterprise meldde kwartaalcijfers die de verwachtingen op de financiële markten overtroffen, mede dankzij de grote vraag naar servers waarop AI-toepassingen draaien. Het bedrijf werd ruim 10 procent meer waard. Apple (plus 0,8 procent) steeg voor de achtste dag op rij.
Techgraadmeter Nasdaq won 2 procent tot 17.187,91 punten. De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 5354,03 punten. Voor beide graadmeters is dat de hoogste slotstand ooit. De Dow-Jonesindex tikte tussentijds een recordstand aan, maar kon die niet vasthouden. Deze graadmeter eindigde 0,2 procent hoger op 38.807,33 punten.
Beleggers verwerkten onder andere een banenrapport van loonstrookverwerker ADP waaruit bleek dat de werkgelegenheid minder hard groeide dan verwacht. Later deze week verschijnen maandelijkse cijfers van de Amerikaanse overheid over de arbeidsmarkt. Beleggers kijken nauwgezet naar die gegevens, omdat ze van invloed kunnen zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve.
Op macro-economisch vlak werd ook duidelijk dat de Amerikaanse dienstensector vorige maand veel sterker is gegroeid dan verwacht. In Canada verlaagde de centrale bank de rente, daags voordat de Europese Centrale Bank naar verwachting hetzelfde zal doen.
HanesBrands International was ook in het nieuws. Het kledingconcern verkoopt het sportmerk Champion aan Authentic Brands voor een bedrag dat kan oplopen tot 1,5 miljard dollar. Het aandeel won 5 procent.
CrowdStrike steeg 12 procent. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en gaf ook positieve vooruitzichten af voor het huidige kwartaal.
De euro won net geen 0,1 procent ten opzichte van de dollar en was 1,0878 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 74,15 dollar. Brentolie kostte ook 1,2 procent meer, op 78,45 dollar per vat.