Franse beurs flink omlaag na aankondiging vervroegde verkiezingen

10 jun , 18:06 Zakelijk
franse beurs flink omlaag na aankondiging vervroegde verkiezingen
De aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk uit te schrijven zorgde maandag voor flinke koersdalingen op de effectenbeurs in Parijs. Vooral de Franse banken kregen het zwaar te verduren. Macron schreef de verkiezingen uit omdat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen. De rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen kreeg twee keer zo veel stemmen als de partij van de president.
De verrassende stap van Macron, die ervoor kan zorgen dat hij veel macht moet inleveren als de RN de komende verkiezingen wint, zette ook de euro onder druk. De eenheidsmunt daalde tot het laagste niveau in een maand tijd en noteerde op 1,0739 dollar, tegen 1,0806 dollar op vrijdag.
De CAC in Parijs eindigde 1,6 procent lager en was daarmee de grootste verliezer op de Europese beurzen. De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse beurs, wist wel iets hoger te eindigen, 0,1 procent op 924,70 punten. De MidKap werkte het verlies van eerder op de dag weg en won 0,1 procent op 914,92 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren respectievelijk 0,3 en 0,4 procent.
De Franse banken Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas leverden tot 7,7 procent in. Een mogelijke winst van RN bij de komende verkiezingen zorgt volgens sommige analisten voor meer onzekerheid over de Franse overheidsfinanciën.
Energieconcern Shell (plus 1,1 procent) profiteerde van een gestegen olieprijs en was de sterkste stijger in de AEX. Een vat Amerikaanse olie werd maandag 1,4 procent duurder op 76,71 dollar per vat. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 80,60 dollar per vat.
Besi stond op de tweede plek bij de hoofdfondsen met een winst van 0,9 procent. Analisten van Deutsche Bank haalden het chipbedrijf van de verkooplijst af. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich sloot de rij bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,5 procent. Vrijdag was het aandeel ook al de grootste daler in de AEX.
Bij de kleinere beursfondsen viel PostNL op met een koerssprong van 8,6 procent. Dat gebeurde na een koopadvies voor het aandeel van ING. In de MidKap won Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd, 3,7 procent. Ook dit had te maken met een koopadvies.
Beleggers kijken verder vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief opnieuw onveranderd laat.