Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

Foto: ANP

De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

De Amerikaanse centrale bank hield de rente zoals verwacht ongewijzigd. De beleidsmakers zeiden daarbij dat ze voor dit jaar maar één renteverlaging voorzien. Eerder dit jaar gingen ze er nog van uit dat er dit jaar drie verlagingen komen. Ze verwachten volgend jaar wel meerdere keren de rente te verlagen.

De AEX eindigde 0,8 procent lager op 924,61 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 894,48 punten. Een dag eerder stegen de indices nog dankzij meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Ook op de beurzen in Duitsland, Frankrijk en Londen was de stemming terughoudend om de nieuwe verwachtingen van de Fed. Deze beurzen daalden tot 2 procent. Onder andere staatsobligaties uit Frankrijk zijn minder waard geworden.