Pittige noedels hier nog in de schappen na Deense terugroep

Foto: ANP

Supermarktketens Jumbo en Albert Heijn blijven nog pittige noedels van het merk Samyang Foods verkopen. Twee weken geleden maakte de Deense voedselwaakhond bekend dat noedels uit Zuid-Korea van Samyang uit de schappen worden gehaald in het Scandinavische land, omdat ze zo heet zijn dat mensen er “acute vergiftiging” van kunnen krijgen.

Die noedels zijn ook in Nederland verkrijgbaar, onder meer bij Albert Heijn, Jumbo, de Aziatische supermarktketen Amazing Oriental en verschillende webshops. Het gaat om de producten ‘Buldak 3x Spicy & Hot Chicken” ‘2x Spicy & Hot Chicken’ en ‘Hot Chicken Stew’.

Jumbo geeft aan direct de leverancier te hebben benaderd over de pittige noedels en heeft daarop besloten ze nu niet uit de schappen te halen. “Alle door ons gedistribueerde Samyang-producten worden grondig gecontroleerd aan de hand van de Europese voedselveiligheidseisen en we zorgen ervoor dat ze aan deze eisen voldoen voordat een product op de vrije markt wordt verkocht”, meldt importeur Heuschen Schrouff volgens Jumbo aan de supermarktketen. Een woordvoerster van Albert Heijn geeft aan dat in het geval van het terughalen van een product van een A-merk de leverancier “in de lead” is. “Er is in Nederland geen recall geweest”, zegt zij.

De pittigheid in de saus die bij de noedels zit, komt door capsaïcine, afkomstig van chilipepers. Volgens Jumbo stelt importeur Heuschen Schrouff dat het gehalte in de producten van Samyang vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Sambal Oelek.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zei eerder contact te hebben gelegd met de Deense autoriteit over de terugroepactie en te wachten op hun bevindingen. Een woordvoerder kan niet zeggen of er sindsdien al ontwikkelingen zijn geweest.

Importeur Beagley Copperman importeert de Buldak-noodles van Samyang ook in Nederland. “We kennen Samyang als bedrijf dat veel waarde hecht aan kwaliteitseisen en wet- en regelgeving”, stelt eigenaar Silvan Reijnen. “Voor zover wij weten is er in Europa geen maximum aan pittigheid gesteld.” De pittigheid staat volgens hem duidelijk op de producten aangegeven. “Het is een bewuste keuze dat je iets pittigs tot je gaat nemen. Er zit een zakje bij en je hoeft niet het hele zakje te gebruiken.”