5 miljard aan investeringen uit Groeifonds in 28 projecten

14 apr 2022, 16:05 Zakelijk
5 miljard aan investeringen uit groeifonds in 28 projecten
ANP

Het kabinet steekt 5 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds in 28 projecten die moeten zorgen voor langdurige economische groei. Dat maakt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens bekend. Het kabinet neemt het advies over van de beoordelingscommissie onder leiding van oud-bewindsman Jeroen Dijsselbloem.

Voor 3,7 miljard van de 5 miljard euro aan investeringen gelden nog aanvullende voorwaarden. Daarnaast is nog 1,3 miljard euro gereserveerd voor projecten die mogelijk in aanmerking komen, maar waarover nog geen besluit is genomen. Voor deze projecten "moeten nog extra stappen worden gezet voordat een definitief besluit volgt". In totaal wordt dus 6,3 miljard euro (voorwaardelijk) toegekend of gereserveerd.

Aan de digitalisering van het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs is met 560 miljoen euro het grootste bedrag toegekend, maar daarvan is 420 miljoen voorwaardelijk. Ook ontvangt het waterstofproject Groenvermogen II een grote investering: 500 miljoen euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

870 miljoen euro wordt gereserveerd voor de Einstein Telescope, die zwaartekrachtgolven moet detecteren en bestuderen. Als dit Europese project aan de Belgisch-Duits-Nederlandse grensregio wordt toegekend, dan komt het mogelijk in aanmerking voor dit bedrag. Dit zal pas later blijken. Er wordt wel alvast 42 miljoen in de telescoop geïnvesteerd, waarmee het project het bod verder kan voorbereiden.

Het gaat om een tweede ronde van investeringen uit het Nationaal Groeifonds, ook wel het Wopke-Wiebesfonds genoemd naar de voorgangers van Adriaansens en minister Sigrid Kaag van Financiën. De commissie-Dijsselbloem boog zich over 35 projecten. "We zijn ook kritisch geweest," zegt Dijsselbloem. De voorstellen telden eigenlijk op tot 12 miljard euro. Zeven projecten zijn afgekeurd, anderen zijn slechts "ten dele goedgekeurd".

Partijen die geld krijgen, reageren verheugd. "We kunnen nu honderden start-ups, onderzoekers, producenten en innovators ondersteunen", zo klinkt het bijvoorbeeld bij PhotonDelta, een initiatief op het gebied van chiptechnologie. Alex Hekman, die bij ingenieursbureau Sweco gaat over klimaat en water, heeft een dubbel gevoel. Hij is heel blij dat er 110 miljoen euro gaat naar een voorstel van consortium NL2120, waarbij Sweco is betrokken. Maar de initiatiefnemers hadden eigenlijk 333 miljoen euro gevraagd van het fonds. Dat niet al het gevraagde geld is toegezegd, betekent dat sommige projecten voor het verbeteren van bijvoorbeeld de waterkwaliteit en leefbaarheid niet door kunnen gaan.