Aandacht voor kwartaalupdates Adyen en Arcelor op Damrak

09 nov 2023, 8:28 Zakelijk
aandacht voor kwartaalupdates adyen en arcelor op damrak
ANP
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de kwartaalberichten van de AEX-bedrijven Adyen en ArcelorMittal. Betaalbedrijf Adyen hield een beleggersdag in San Francisco en gaf ook voor het eerst een kwartaalupdate. Normaal gesproken publiceert Adyen alleen halfjaarlijks zijn resultaten.
Adyen kwam afgelopen zomer onder zware koersdruk te staan na tegenvallende resultaten en beloofde aandeelhouders meer informatie te verschaffen in een poging het vertrouwen terug te winnen. Het bedrijf zag de omzet in het derde kwartaal met 22 procent stijgen en rekent voor de komende drie jaar op een jaarlijkse omzetgroei van ruim 20 procent tot bijna 30 procent.
Analisten van de Belgische bank KBC spraken van een "solide update" tijdens de investeerdersdag, waarbij Adyen weer wat "geruststelling" bood over zijn activiteiten. De kenners van de Amerikaanse bank Wells Fargo waren nog optimistischer en plaatsten Adyen weer op de kooplijst. Eerder adviseerde Wells Fargo het aandeel nog te verkopen.
Staalconcern ArcelorMittal zag de winst in het derde kwartaal dalen. Ook de omzet nam af. Het bedrijf bleef wel positief over de vraag naar staal op de middellange en lange termijn.
De AEX-index lijkt hoger te beginnen. Levensmiddelenconcern Unilever zal daarbij mogelijk profiteren van een koopadvies door de Britse bank Barclays. De Aziatische aandelenmarkten gingen donderdag overwegend omhoog. In Tokio sloot de Nikkei 1,5 procent hoger.
Bij de middelgrote bedrijven kwamen SBM Offshore, AMG en Aalberts met resultaten. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore schroefde zijn verwachtingen voor de omzet en het resultaat voor het hele jaar op. Metalengroep AMG verlaagde daarentegen opnieuw zijn jaarverwachtingen, na een daling van de omzet en winst in het derde kwartaal.
Industrieel toeleverancier Aalberts zag de omzet in de eerste tien maanden van dit jaar met 5 procent groeien. Het gaat daarbij om de omzet zonder de effecten van bijvoorbeeld overnames. De omzetgroei laat daarmee een vertraging zien ten opzichte van de eerste helft van het jaar. Topman Stéphane Simonetta sprak van "solide prestaties" in een lastige markt.
De euro was 1,0706 dollar waard, tegen 1,0709 dollar een dag eerder. De olieprijzen krabbelden op van de laagste niveaus sinds juli. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 75,73 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 80,04 dollar per vat.