Aandacht voor politieke onrust in Frankrijk en Korea op beurzen

04 dec , 7:19 Zakelijk
anp041224066 1
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenmarkten gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de politieke onrust in Frankrijk en Zuid-Korea. Het Franse parlement stemt later op de dag over een motie van wantrouwen tegen premier Michel Barnier. Het links-radicale Nieuwe Volksfront en de rechts-radicale Rassemblement National (RN) hebben die tegen Barnier ingediend omdat hij de begroting voor 2025 zonder stemming door het parlement wil loodsen. Naar verwachting zijn de stemmen van het Nieuwe Volksfront en van Marine Le Pens RN voldoende om de regering ten val te brengen.

In Zuid-Korea willen de oppositiepartijen een wetsvoorstel indienen waarin ze oproepen tot de afzetting van president Yoon Suk-yeol. De president kondigde dinsdag de militaire noodtoestand af door een politiek conflict met de grootste partij in het parlement, die hem vanuit de volksvertegenwoordiging tegenwerkt. Het parlement stemde echter tegen de noodtoestand, waardoor Yoon die uren later weer moest intrekken.

De Bank of Korea beloofde stappen te nemen om de financiële markten stabiel te houden, na de verrassende actie van de president. Ook de Zuid-Koreaanse minister van Financiën verklaarde dat de regering alle beschikbare maatregelen zou gebruiken om de markten te stabiliseren. De Kospi in Seoul hield mede daardoor het verlies beperkt tot 1,4 procent. Ook de Koreaanse won herstelde van een eerdere forse koersdaling. Tech- en chipconcern Samsung Electronics, het grootste bedrijf van Zuid-Korea, sloot uiteindelijk 0,9 procent lager na een eerdere koersdaling van ruim 3 procent.

Kleine verliezen

De andere Aziatische aandelenmarkten lieten overwegend kleine verliezen zien. De beurzen in Hongkong en Shanghai verloren 0,1 en 0,6 procent, na een vertraging van de groei van de Chinese dienstensector in november. In Tokio hield de Nikkei het hoofd boven water met een kleine plus van 0,1 procent.

De AEX-index op het Damrak koerst af op een vrijwel vlak begin, na de kleine winstbeurt een dag eerder. In Amsterdam zullen de verzekeraars NN Group en ASR en verlichtingsbedrijf Signify mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Zakenbank JPMorgan haalde NN van de kooplijst af en voegde ASR aan de kooplijst toe. Signify werd door de Britse bank Barclays op de verkooplijst gezet.

De euro was 1,0520 dollar waard, tegen 1,0513 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 70,14 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 73,87 dollar per vat.