Aandelenbeurzen Europa over breed front omlaag

26 feb 2021, 18:06 Zakelijk
aandelenbeurzen europa over breed front omlaag
ANP
De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front omlaag. In de Amsterdamse AEX-index stonden bijna alle 25 hoofdfondsen in het rood. Het sentiment onder beleggers werd gedrukt door de oplopende rentes op de obligatiemarkten. Een hogere rente maakt aandelen minder aantrekkelijk als belegging.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 2 procent lager op 651,26 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 978,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 2,5 procent in.
Staalmaker ArcelorMittal was de grootste daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met een min van ruim 4 procent. Biotechnoloog Galapagos en olie- en gasproducent Shell volgden met verliezen van 3,3 procent. De chipbedrijven ASMI en AMSL zakten tot 2 procent, na de zware koersdalingen in de Amerikaanse chipsector op donderdag. Informatieleverancier Wolters Kluwer kwam net tot een plusje van 0,2 procent.
IMCD ging 1,4 procent omlaag in de AEX, na publicatie van de jaarcijfers. De chemicaliëndistributeur zag de omzet in 2020 licht stijgen. Topman Piet van der Slikke sprak van sterke resultaten met een goed einde van het jaar. Voor het lopende jaar geeft het bedrijf vanwege de onzekerheden rond de coronacrisis geen concrete verwachting af.
GrandVision daalde 1,2 procent in de MidKap. Het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eye Wish liet weten nog altijd achter de geplande miljardenovername door brillenconcern EssilorLuxottica te staan. De twee beoogde fusiepartners vechten sinds de uitbraak van de pandemie een juridisch conflict uit rond de overnamedeal.
In Londen steeg IAG meer dan 3 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia leed afgelopen jaar een miljardenverlies en waarschuwde dat de coronacrisis nog niet voorbij is. Beleggers hopen echter op een versoepeling van de internationale reisbeperkingen voor het belangrijke zomerseizoen. Concurrent Air France-KLM klom 1,2 procent in Amsterdam. In Brussel kelderde Proximus 11 procent door tegenvallende vooruitzichten van het Belgische telecombedrijf.
De euro was 1,2095 dollar waard, tegenover 1,2228 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 62,51 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 65,23 dollar per vat.