DEN HAAG (ANP) - Het aantal fastfoodrestaurants is in tien jaar tijd met meer dan de helft gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar telde Nederland ruim 19.000 van dit soort eetplekken, terwijl dat er in 2014 nog ongeveer 12.600 waren.
In totaal zijn er 37.800 eetplekken, waarvan iets meer dan de helft een fastfoodrestaurant is. Hieronder vallen ook cafetaria's, ijssalons, broodjeszaken en eetkramen. In 2014 waren er juist meer traditionele restaurants, aldus het CBS. Het aantal eetplekken is de afgelopen tien jaar steeds verder toegenomen, op begin 2023 na. Toen waren het er iets minder dan een jaar eerder.
De meeste fastfoodrestaurants zijn volgens het statistiekbureau te vinden in gemeenten met veel inwoners. In de vier grootste steden zit bijna 20 procent van alle fastfoodzaken. In Amsterdam zijn het er 1560, in Rotterdam 920, in Den Haag 785 en in Utrecht 450. Gemiddeld kent Nederland per 1000 inwoners iets meer dan 1 fastfoodrestaurant.
Toeristen
Ook in gemeenten met veel toeristen zijn veel fastfoodplekken te vinden, aldus het CBS. Op de Waddeneilanden zijn ten opzichte van het aantal inwoners de meeste zaken en in Zeeuwse kustgemeenten en in Zandvoort zijn het er naar verhouding ook veel. Verder zijn in gemeenten aan de landsgrenzen ook veel fastfoodplekken. Dit zijn bijvoorbeeld Baarle-Nassau in Noord-Brabant en Valkenburg aan de Geul in Limburg.
In het oosten en noordoosten van het land zijn juist minder fastfoodrestaurants te vinden. In het Overijsselse Staphorst is de verhouding volgens het CBS het laagst, met 1 vestiging per 3000 inwoners.