De Europese beurzen bleven vrijdag dicht bij huis na het brexit-drama een dag eerder. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond het scheidingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie scherp in de gaten. Op het Damrak waren beleggers niet onder de indruk van de nieuwe financiële doelen van ABN AMRO.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 526,85 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 719,06 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent. De Londense FTSE zakte 0,1 procent. De Britse bank Royal Bank of Scotland, die donderdag bijna 10 procent aan beurswaarde verloor, zakte ruim 2 procent.
In de AEX was ABN AMRO hekkensluiter met een min van 2,8 procent. Volgens analisten borduren de meeste nieuwe doelen die de bank tijdens een investeerdersdag presenteerde, voort op de bestaande doelen. Ook zijn de groeivooruitzichten wat aan de vlakke kant.
Metalenspecialist AMG, die lithiumchemicaliën gaat leveren aan het Koreaanse Ecopro, ging aan kop bij de middelgrote fondsen met een plus van 2,9 procent. Kunstmestproducent OCI, die met kwartaalcijfers kwam, daalde 0,5 procent.
Bij de kleinere bedrijven zakte Nedap 2,3 procent na een handelsbericht. Brill won 7,6 procent. De wetenschappelijk uitgever bleef in een nieuwe handelsupdate bij zijn onlangs bijgestelde verwachtingen.
De Europese chipbedrijven kampten met tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipontwikkelaar Nvidia. In Parijs zakte STMicroelectronics 0,6 procent. ASML, ASMI en Besi verloren in Amsterdam tot 1,2 procent. Het Franse mediaconcern Vivendi dikte ruim 4 procent aan na goed ontvangen kwartaalresultaten.
De Franse producent van staalproducten Vallourec kelderde bijna 21 procent na teleurstellende cijfers. Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van Rovio Entertainment. De maker van het computerspel Angry Birds klom 11 procent in Helsinki.
De euro was 1,1333 dollar waard, tegen 1,1330 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 57,51 dollar. Brentolie klom 2,1 procent in prijs tot 68,03 dollar per vat.