Het aandeel ABN AMRO ging woensdag onderuit op het Damrak na tegenvallende resultaten van de bank. De Amsterdamse aandelenbeurs ging licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine plussen zien. Beleggers kregen veel kwartaalcijfers voor de kiezen. Op het Damrak kwamen naast ABN AMRO de AEX-fondsen Ahold Delhaize, AkzoNobel, Heineken en Vopak met resultaten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 627,07 punten. De MidKap won ook 0,5 procent, tot 977,38 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent.
ABN AMRO was hekkensluiter in de AEX met een min van 6,5 procent. De bank boekte afgelopen jaar minder winst, mede door de lage rentestanden. In het slotkwartaal werd bovendien meer geld opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Heineken prijkte bovenaan met een winst van ruim 5 procent. De brouwer verkocht in 2019 meer bier en boekte meer omzet dan verwacht. Het bedrijf liet ook weten dat topman Jean-François van Boxmeer per 1 juni het stokje overdraagt aan Dolf van den Brink, die nu nog de activiteiten van de brouwer in Azië leidt.
Vopak boekte afgelopen jaar meer winst en werd beloond met een plus van 4,4 procent. Het tankopslagbedrijf kondigde tevens aan voor 100 miljoen euro eigen aandelen in te gaan kopen en het dividend te verhogen. AkzoNobel won 1,9 procent. De verffabrikant wist dankzij kostenbesparingen de winstgevendheid afgelopen kwartaal op te voeren. Supermarktconcern Ahold Delhaize daalde 0,3 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.
Bij de kleinere bedrijven viel het handelsbericht van vastgoedfonds Vastned (plus 4,4 procent) in de smaak. Ease2pay werd 10 procent meer waard. Het betaalbedrijf komt met één betaalapp waarmee men zakelijk kan parkeren en tanken. In Parijs steeg Gucci-moeder Kering ruim 3 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van het Franse luxegoederenconcern.
De euro was 1,0921 dollar waard tegen 1,0914 een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 50,80 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder op 55,28 dollar per vat.