ABN AMRO heeft zijn winst in het afgelopen kwartaal meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Wel merkt de bank dat er de laatste tijd wat meer klanten in de problemen beginnen te komen door de hoge inflatie en flink gestegen energierekeningen.
Topman Robert Swaak geeft aan dat deze "lichte stijging" alleen te zien is bij de zakelijke klanten van de bank. Zo moesten er wat meer bedrijven aankloppen bij de afdeling bijzonder beheer. Dat is de afdeling waar probleemgevallen worden ondergebracht. De bank zag ook het aantal faillissementen iets oplopen.
De toenames zijn niet beperkt tot enkele sectoren, maar zijn volgens Swaak over de gehele linie te zien. Toch is het verschil met het voorgaande kwartaal nog niet heel groot, zegt hij. ABN AMRO denkt dat de echte recessie nog moet komen.
Swaak stelt zorgen te hebben over de economische vooruitzichten, maar is er niettemin van overtuigd dat de bank goed in staat is om de situatie te doorstaan. "We zijn goed voorbereid", benadrukt hij, met daarbij een verwijzing naar de buffers van de bank en de nauwe contacten met klanten. "We blijven onze klanten in deze moeilijke tijden steunen", voegt hij ook toe.
Het financiële concern profiteerde in het derde kwartaal vooral van een boekwinst uit de verkoop van een aantal activiteiten. Zo ging de ABN AMRO Pensioeninstelling voor tientallen miljoenen euro's over naar Achmea. Onder de streep bleef uiteindelijk 743 miljoen euro over, tegen 343 miljoen euro nettowinst in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Volgens Swaak hielp het ook mee dat geld, dat de bank eerder apart had gezet voor mogelijke kredietverliezen, weer vrijviel. ABN AMRO heeft ook weer nieuwe voorzieningen genomen, maar per saldo ging er daardoor maar weinig geld naar de stroppenpot.
Banken varen er de laatste tijd in het algemeen wel bij dat de rentes, die lang erg laag waren en op hun verdienmodel drukten, weer oplopen. Swaak wijst er dan ook op dat de rente-inkomsten van ABN AMRO nu hun dieptepunt voorbij zijn. De stijgende rente maakt het voor het concern bijvoorbeeld mogelijk om weer betere marges te maken op spaargeld.
Toch duurt de druk op de marges voor hypotheken en zakelijke kredieten nog voort. Dat komt omdat de hogere financieringskosten hier met vertraging worden doorbelast aan klanten. ABN AMRO wist zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt afgelopen kwartaal wel weer wat verder uit te breiden. Naar eigen zeggen is de bank momenteel de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.