Adempauze op Europese beurzen na sterke opmars

09 feb 2021, 12:11 Zakelijk
adempauze op europese beurzen na sterke opmars
De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag kleine verliezen zien. Beleggers namen een adempauze na de recente opmars en de nieuwe recordstanden op Wall Street. Op het Damrak werden de resultaten van uitzender Randstad goed ontvangen. Het AEX-bedrijf liet bij de presentatie van de kwartaalcijfers weten het nieuwe jaar goed te zijn begonnen en dat de activiteiten weer terug zijn op het niveau van voor de coronacrisis.
Randstad (plus 2,5 procent) was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdbedrijven. Het uitzendconcern profiteerde van de aanhoudende vraag naar arbeidskrachten in de gezondheidszorg, logistiek, supermarktbranche en e-commerce. Het banenverlies in door de crisis geraakte sectoren zoals de horeca, evenementenbranche en op Schiphol werd daarmee ruimschoots gecompenseerd. Topman Jacques van den Broek blijft ondanks de positieve ontwikkelingen wel voorzichtig vanwege de aanhoudende onzekerheden rond de coronapandemie.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 654,52 punten. Informatieleverancier RELX stond onderaan met een min van 1,7 procent. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,1 procent. De Duitse DAX zakte 0,6 procent.
De MidKap daalde 0,1 procent tot 1000,38 punten. Optiekbedrijf GrandVision ging aan kop met een plus van 2,8 procent. Brillenmaker EssilorLuxottica heeft een nieuwe stap gezet om de eigenaar van optiekketens Pearle en Eye Wish definitief over te nemen. Het Frans-Italiaanse concern achter brillenmerken Ray-Ban en Oakley heeft voorstellen ingediend om de zorgen in Brussel over een te grote marktpositie weg te nemen. Speciaalchemiebedrijf Corbion was hekkensluiter bij de middelgrote bedrijven met een verlies van 3,5 procent.
In Frankfurt zakte TUI 1 procent. Het grootste reisbureau ter wereld leed afgelopen kwartaal een fors verlies vanwege de coronacrisis. Het bedrijf blijft wel optimistisch over het komende zomerseizoen en wil 80 procent van zijn gebruikelijke vakantieprogramma aanbieden. De zomerboekingen zitten volgens TUI momenteel op 56 procent van het niveau van 2019, maar de geboekte vakanties zijn gemiddeld wel duurder. Het Franse olie- en gasconcern Total, dat zijn naam wil veranderen in TotalEnergies, boekte afgelopen kwartaal meer winst dan voorzien en steeg 1,3 procent in Parijs.
De euro was op 1,2109 dollar waard, tegen 1,2043 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 58,15 dollar. Brentolie klom 0,4 procent in prijs tot 60,79 dollar.