De aandelenbeurs in Amsterdam ging maandag licht omlaag. Beleggers verwerkten de zware koersverliezen op Wall Street van afgelopen vrijdag en de shutdown van de Amerikaanse overheid. De handel verliep verder relatief rustig. De Euronext-markten in Amsterdam, Brussel en Parijs zijn een halve dag open. Ook Londen sluit eerder. De beurzen in Frankfurt en Milaan zijn de hele dag dicht.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 482,53 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 634,66 punten. De beursgraadmeters in Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent.
In de Verenigde Staten zijn bepaalde overheidsdiensten stilgelegd omdat er geen overeenstemming is over de nieuwe staatsbegroting. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft zondag contact gehad met zes topbankiers in zijn land om de financiële markten te kalmeren met het oog op de shutdown.
Grootste daler bij de hoofdfondsen was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een verlies van 6,9 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer voerde de stijgers aan met een winst van 0,7 procent.
In de MidKap sloot bodemonderzoeker Fugro de rij met een min van 3,7 procent. Postbezorger PostNL was koploper met een plus van 1,2 procent. Takeaway.com daalde 1,4 procent. De maaltijdbestelsite steeg vrijdag ruim 28 procent na de overname van Duitse maaltijdbezorgdiensten van zijn Duitse branchegenoot Delivery Hero.
TomTom verloor 0,3 procent. Topman Edzard Overbeek van kaartenmaker HERE wilde in een interview met Het Financieele Dagblad geen commentaar geven op de geruchten over een overname van concurrent TomTom door HERE. Overbeek rekent verder op een tweestrijd met techreus Google, die zich steeds nadrukkelijker op de navigatiemarkt begeeft.
Euronext daalde 0,2 procent. De beursuitbater wil Oslo Børs overnemen voor 625 miljoen euro. Euronext zegt steun te hebben van aandeelhouders met een totaal belang van 49,6 procent in de Noorse beurs.
De euro was 1,1396 dollar waard, tegen 1,1404 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 45,55 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs tot 53,88 dollar per vat.