De aandelenbeurs in Amsterdam ging woensdag opnieuw omlaag. Ook de andere Europese beurzen verloren terrein. Beleggers bleven terughoudend door de zorgen over een vertraging van de wereldwijde economische groei en keken vooral uit naar de hervatting van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China volgende week.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 569,38 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 821,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 1 procent.
De FTSE in Londen zakte 1,2 procent. De Britse premier Boris Johnson zal woensdag zijn voorstel voor de brexit aan de Europese Unie bekendmaken. Volgens Britse media zal Johnson voorstellen dat Noord-Ierland tot ten minste 2025 een speciale status met de EU houdt.
Grootste dalers bij de hoofdfondsen op het Damrak waren staalgigant ArcelorMittal en uitzender Randstad met verliezen van rond 2,7 procent. Olie- en gasconcern Shell daalde 1,5 procent na een adviesverlaging door ABN AMRO. Verzekeraar ASR (min 1,7 procent) kampte met een adviesverlaging door KBC Securities. Telecomconcern KPN was de enige stijger met een winst van 0,4 procent.
PostNL verloor 1,7 procent in de MidKap. Volgens topman Ronald van de Laar van postbedrijf Sandd, dat wordt overgenomen door PostNL, zullen de tarieven voor zakelijke post de komende jaren fors omhoog moeten. De afgelopen periode zijn die tarieven volgens Van der Laar door concurrentie kunstmatig laag gebleven.
Op de lokale markt zette Esperite (min 4 procent) de daling voort. Het aandeel kelderde een dag eerder al dik 40 procent nadat het stamcelbedrijf liet weten al zijn operationele activiteiten te staken en door te gaan als investeringsbedrijf.
Tesco klom 1,5 procent in Londen. Het Britse supermarktconcern kwam met beter dan verwachte halfjaarcijfers en liet weten dat topman Dave Lewis volgend jaar zomer vertrekt. Hij wordt opgevolgd door Ken Murphy, een bestuurder van Walgreens Boots Alliance.
De euro was 1,0932 dollar waard, tegen 1,0934 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent in prijs tot 54,09 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 59,12 dollar per vat.