De luchtvaartsector stond maandag onder druk op de Europese beurzen na een winstwaarschuwing van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De algehele stemming op de aandelenmarkten was gematigd positief. Beleggers hielden hun blik vooral gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Daarnaast bleef de aandacht uitgaan naar het Amerikaans-Chinese handelsconflict.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 554,10 punten. De MidKap daalde een fractie tot 773,42 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent.
In Frankfurt kelderde Lufthansa bijna 12 procent. De luchtvaartreus zwakte zijn winstvooruitzicht af onder druk van moeilijke omstandigheden in met name Duitsland en Oostenrijk. Het bedrijf kampt met aanhoudende concurrentiedruk en zwakke ticketverkopen. Air France-KLM was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven op het Damrak met een verlies van 3,9 procent. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet zakten 4 en 2,8 procent.
Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was financieel concern ING met een winst van 1,4 procent. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een verlies van 3,6 procent. ABN AMRO steeg 0,7 procent na het nieuws dat topman Kees van Dijkhuizen de bank gaat verlaten. Zijn huidige termijn duurt tot 12 april volgend jaar en hij wil die termijn niet verlengen.
Deutsche Bank won 3 procent in Frankfurt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaat de grootste bank van Duitsland een zogeheten 'bad bank' opzetten voor 50 miljard euro aan bezittingen die als erg risicovol worden beschouwd. Het plan maakt deel uit van een omvangrijke reorganisatie die topman Christian Sewing van Deutsche Bank voor ogen heeft.
In Stockholm zakte Hennes & Mauritz (H&M) ruim 2 procent, na tegenvallende omzetcijfers van de Zweedse kledingketen.
De euro was 1,1207 dollar waard, tegen 1,1215 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 52,36 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 61,83 dollar per vat.