De AEX-index van de beurs in Amsterdam is donderdag met dieprode cijfers gesloten. De hoofdgraadmeter eindigde onder de 500 punten, wat het laagste niveau in bijna twee jaar is. Ook elders in Europa waren zware koersverliezen te zien door de angst voor een escalatie van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog na de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei.
De AEX noteerde aan het slot 3,3 procent lager op 498,92 punten. De MidKap verloor 2,9 procent tot 662,59 punten. Londen en Parijs raakten tot 3,6 procent kwijt. De Duitse DAX daalde 3,5 procent en zakte onder de belangrijke psychologische grens van 11.000 punten.
Justitie in Canada heeft Meng Wanzhou, een van de vicevoorzitters van Huawei en de dochter van oprichter Ren Zhengfei, opgepakt. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Op de beurzen in het Verre Oosten leidde de arrestatie van Meng tot forse verliezen onder de chipbedrijven en andere toeleveranciers van het niet-beursgenoteerde Huawei.
Ook in Europa stond de chipsector onder druk. ASML ging bijna 4 procent onderuit en ASMI en Besi leverden tot 4,3 procent in. In Parijs zakte STMicroelectronics 6 procent. Dialog Semiconductor en AMS verloren 3,8 en ruim 10 procent.
In de AEX waren enkel verliezers te zien. Grootste dalers waren ArcelorMittal, Altice Europe, Aegon, ING, DSM, Shell en ASR met minnen tot bijna 6 procent.
In de MidKap bungelden metalenspecialist AMG en PostNL onderaan met verliezen tot 8,4 procent. BAM zakte 4,7 procent. De bouwer gaat de structuur aan de top van het bedrijf wijzigen. Alleen beursintermediair Flow Traders stond in het groen bij de middelgrote fondsen met een plus van 3,7 procent. Flow Traders profiteert van onrust op de aandelenmarkten.
De ogen van beleggers waren ook gericht op de OPEC-vergadering in Wenen. De olieprijzen gingen flink omlaag na berichten dat het oliekartel de productie mogelijk minder zal verlagen dan verwacht. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,5 procent minder op 50,54 dollar. Brentolie zakte 4,3 procent in prijs, tot 58,97 dollar per vat.
De euro was 1,1370 dollar waard, tegen 1,1347 dollar een dag eerder.