De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag omlaag. Ook de andere Europese beurzen deden een stap terug na de recente sterke opleving. Na de hoop op een mogelijke afvlakking van het coronavirus verschoof de aandacht van beleggers weer naar de negatieve economische impact van de pandemie. Ook verwerkten de markten het nieuws dat de eurolanden na lang overleg nog geen akkoord hebben bereikt over een economisch steunpakket.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in de min op 494,19 punten. De hoofdindex wist een dag eerder nog voor het eerst sinds 10 maart boven de 500-puntengrens te klimmen. De MidKap daalde 0,2 procent tot 673,81 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,6 procent. De beurs in Milaan zakte 1,2 procent.
De ministers van Financiën van de eurolanden, de zogenoemde Eurogroep, wisten geen akkoord te bereiken over een noodpakket van 540 miljard euro. Vooral Nederland en Italië willen niet wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt donderdag voortgezet.
Ahold Delhaize leverde de openingswinst in en zakte 0,6 procent in de AEX. Het supermarkt voorziet een flinke omzetstijging in het eerste kwartaal dankzij het massale gehamster door de pandemie. Heineken daalde 1,3 procent. De brouwer verwacht in het eerste kwartaal 4 procent minder bier en andere drank te hebben verkocht door de virusuitbraak en waarschuwde dat de situatie in het lopende kwartaal alleen maar zal verslechteren.
ArcelorMittal verloor 2,5 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de kredietstatus van het staalconcern naar junk vanwege de coronacrisis. RELX klom 0,8 procent. De divisie die vakbeurzen organiseert wordt volgens de informatie- en dataleverancier flink geraakt door de virusuitbraak. Bij andere divisies was er tot nu toe een beperkte impact van de crisis te zien.
Unibail-Rodamco-Westfield (min 4 procent) liet weten dat de top en het hogere management van het winkelvastgoedbedrijf vanwege de coronacrisis salaris zullen inleveren. Vastgoedfonds Wereldhave (min 5,8 procent) schrapte het slotdividend over 2019 en het interim-dividend over 2020.
De euro was 1,0846 dollar waard, tegen 1,0883 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 4,6 procent duurder op 24,72 dollar. Brentolie kostte 1,7 procent meer op 32,41 dollar per vat.