AEX blijft dicht bij huis

10 jul 2019, 9:11 Zakelijk
aex opent in het rood
ANP
De aandelenbeurs in Amsterdam bleef woensdag dicht bij huis. Ook elders in Europa lieten de beurzen weinig beweging zien. Alle ogen zijn gericht op de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, die later op de dag een verklaring zal afleggen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Beleggers hopen dat Powell meer duidelijkheid zal geven over een eventuele rentestap later deze maand.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel vrijwel vlak op 566,34 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 790,24 punten. De beursgraadmeter in Parijs won een fractie, Frankfurt daalde 0,1 procent en Londen klom 0,1 procent.
Aan het handelsfront hebben de Verenigde Staten en China op hoog niveau het overleg over het handelsconflict tussen de twee economische grootmachten hervat. Volgens economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow verliepen de gesprekken constructief. Wel waarschuwde hij dat er geen wonderen te verwachten zijn rond een handelsdeal.
Grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak was Heineken met een verlies van 1,1 procent. Een Britse toezichthouder verdenkt de bierbrouwer ervan regels voor contracten met pubs te hebben geschonden. Staalconcern ArcelorMittal voerde de stijgers aan met een winst van 1,6 procent.
Randstad daalde 0,9 procent. De uitzender zakte een dag eerder al ruim 4 procent na een negatief rapport van Goldman Sachs. Ook kwam de Britse branchegenoot PageGroup met een winstwaarschuwing vanwege moeilijke marktomstandigheden. Dat aandeel zakte 13,5 procent in Londen. De Britse concurrent Hays verloor 5 procent.
In Frankfurt won Bayer een fractie. De Duitse chemiereus praat volgens persbureau Reuters met het Amerikaanse Elanco Animal Health over een samensmelting van de dierengezondheidsactiviteiten. De diergezondheidstak van Bayer zou wel eens tot 8 miljard euro kunnen opleveren. Bayer verkoopt veterinaire producten voor zowel huisdieren als vee.
De euro was 1,1213 dollar waard, tegen 1,1209 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 58,80 dollar. De prijs van Brentolie klom 1,2 procent tot 64,95 dollar per vat.