De Amsterdamse AEX-index liet vrijdag over een breed front herstel zien onder aanvoering van betaalbedrijf Adyen. Na de wilde koersbewegingen in de afgelopen dagen, die werden veroorzaakt door de inflatiezorgen en de vrees voor een recessie, gingen beleggers op zoek naar koopjes. Het herstel op de Aziatische aandelenmarkten gaf de aandelenhandel daarbij een duw naar boven.
Eerder deze week bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, hoger is uitgevallen dan verwacht. Om de hoge inflatie te bestrijden zal de Federal Reserve de rente stevig moeten verhogen en hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor beleggingen als aandelen. Ook remt een hogere rente de economie af waardoor de kans op een recessie ontstaat.
De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,6 procent op 686,06 punten. De MidKap dikte 2,4 procent aan tot 1009,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,5 procent.
Behalve Adyen (plus 3,9 procent) stonden zorgtechnologiebedrijf Philips, ING en de chipbedrijven ASMI en ASML in de kopgroep, met plussen van dik 3 procent. Ook olie- en gasconcern Shell (plus 0,8 procent) veerde wat op dankzij een stijging van de olieprijzen. Techinvesteerder Prosus was de enige daler, met een verlies van 1,7 procent.
Heijmans steeg 2 procent. Het bouwbedrijf koopt Dynniq Energy, een energiespecialist die zich bezighoudt met het ontwerpen, bouwen en verbeteren van stroomstations op het elektriciteitsnet. Een overnamesom werd niet gegeven. Dynniq heeft een jaaromzet van ruim 30 miljoen euro en zo'n 100 medewerkers.
In Frankfurt won Ceconomy 0,6 procent. Het Duitse moederbedrijf van de elektronicaketens MediaMarkt en Saturn boekte afgelopen kwartaal flink meer omzet. Volgens Ceconomy liggen de verkopen weer boven het niveau van voor de coronapandemie.
Deutsche Telekom klom ruim 1 procent. Het telecomconcern, dat in het eerste kwartaal de verkoop van zijn Nederlandse mobiele aanbieder T-Mobile afrondde, boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Ook schroefde het concern zijn jaarverwachting op.
In Brussel kelderde UCB 12,5 procent. De Amerikaanse toezichthouder liet weten het middel van het Belgische farmaceutische bedrijf tegen de chronische huidaandoening psoriasis niet te kunnen goedkeuren.
De euro was 1,0379 dollar waard, tegen 1,0402 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent in prijs tot 107,11 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 108,51 dollar per vat.