De Amsterdamse AEX-index begon dinsdag opnieuw met winst en keerde terug boven de 500 puntengrens. De hoofdindex stond op 10 maart voor het laatst tussentijds boven 500 punten. Het laatste slot boven de 500 puntengrens was op 6 maart. Ook de andere Europese beurzen gingen verder vooruit na de sterke opmars een dag eerder. Het optimisme over een mogelijke afvlakking van het coronavirus en de omvangrijke steunpakketten van centrale banken en overheden bleven de markten ondersteunen.
De AEX op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,5 procent hoger op 502,14 punten. Alle 25 hoofdfondsen stonden in het groen. De MidKap won 3,3 procent tot 684,29 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 3,5 procent. De hoofdindex in Milaan klom ruim 4 procent.
In China is sinds januari voor het eerst niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 32 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd in het land. De Britse premier Boris Johnson ligt op de intensive care van een Londens ziekenhuis omdat zijn toestand als gevolg van het longvirus is verslechterd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab neemt de taken van Johnson tijdelijk waar.
Sterkste stijgers in de AEX waren winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield en uitzender Randstad met winsten van dik 11 en bijna 8 procent. IMCD won 4 procent. De Rotterdamse distributeur van chemicaliën verklaarde in het eerste kwartaal nog geen materiële impact te hebben gezien van de virusuitbraak en zal beleggers op maandag 20 april verder bijpraten over de gang van zaken.
De chipbedrijven waren in trek mede dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zuid-Koreaanse chipreus Samsung. Chiptoeleverancier ASMI en chipmachinemaker ASML stegen 4,8 en 2,7 procent in Amsterdam. In Frankfurt won Dialog Semiconductor 5 procent.
Kendrion won bijna 6 procent. De producent van elektromagnetische componenten trekt zijn dividendvoorstel in. Volgens het bedrijf is er een negatieve impact op de omzet en orderontvangst in Europa en de Verenigde Staten door het tijdelijk stilleggen van veel autofabrieken. Ook Alfen dikte 6 procent aan. De maker van laadpalen heeft opnieuw een opdracht van de Zweedse energiereus Vattenfall in de wacht gesleept.
De euro was 1,0871 dollar waard, tegen 1,0807 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,8 procent tot 27,08 dollar. Brentolie werd 3,2 procent duurder op 34,09 dollar per vat.