De aandelenbeurs in Amsterdam verloor woensdag terrein. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood, na de stevige opmars in de afgelopen dagen. Alle ogen zijn gericht op de Verenigde Staten. President Donald Trump heeft al de overwinning geclaimd in de Amerikaanse verkiezingen, terwijl er nog miljoenen stemmen geteld moeten worden. Op het Damrak kwam Ahold Delhaize met een kwartaalbericht.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de min op 551,92 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 806,20 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent. Frankfurt zakte 0,9 procent.
Beleggers vrezen een lange periode van politieke onzekerheid in de VS, nadat Trump beweerde dat er is gefraudeerd tijdens de verkiezingen, zonder die bewering verder te verduidelijken. In belangrijke staten zoals Pennsylvania, Wisconsin en Michigan is de uitslag nog niet bekend. Toch claimde de president dat de uitslag al vaststaat. Ook kondigde Trump aan naar het Amerikaanse hooggerechtshof te willen stappen "om het stemmen te stoppen".
De banken en verzekeraars waren de grootste dalers in de AEX. Aegon, ABN AMRO, ING, NN Group en ASR stonden onderaan met verliezen tot 4,9 procent. Biotechnoloog Galapagos ging aan kop met een plus van 3,6 procent.
Ahold Delhaize verloor dik 2 procent, ondanks dat het supermarktconcern flink blijft profiteren van het hamsteren van boodschappen door consumenten in coronatijd. Het moederbedrijf van Albert Heijn en webwinkel bol.com verhoogde ook zijn winstverwachting voor heel 2020 en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro aan.
In de MidKap was Aperam de sterkste stijger met een winst van 3,1 procent. De roestvrijstaalproducent verwacht dat het resultaat in het vierde kwartaal zal groeien ten opzichte van een kwartaal eerder. Volgens topman Timoteo Di Maulo keerden de activiteiten van Aperam voorzichtig terug naar een normale situatie en zijn alle fabrieken operationeel. Speciaalchemiebedrijf Corbion kampte met een adviesverlaging door Berenberg en stond onderaan met een min van 3,9 procent.
Hunter Douglas steeg 3,6 procent op de lokale markt. De raambekleder werd stevig geraakt door de coronapandemie, maar zag de opbrengsten in het derde kwartaal herstellen.
De euro was 1,1675 dollar waard, tegenover 1,1725 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 37,73 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 39,87 dollar per vat.