AEX zet recordreeks voort dankzij chipbedrijven

05 aug 2021, 12:05 Zakelijk
aex zet recordreeks voort dankzij chipbedrijven
ANP

De Amsterdamse AEX-index zette donderdag de recordreeks voort, mede dankzij de aanhoudende opmars van de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML. Ook op de andere Europese beurzen was de stemming positief door optimisme over de overwegend sterke bedrijfsresultaten. Vooral in Duitsland was het een drukke dag met resultaten van grote bedrijven, zoals Adidas, Bayer, Lufthansa en Zalando. Op het Damrak werden de cijfers van maritiem dienstverlener SBM Offshore goed ontvangen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 770,30 punten, na het slotrecord een dag eerder. De MidKap won 0,4 procent tot 1071,78 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent. De Londense FTSE-index verloor 0,1 procent voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England.

Besi, ASMI en ASML stonden opnieuw in de kopgroep van de AEX met winsten tot 1,9 procent. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grote winnaar met een plus van 2,7 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met een koersverlies van het Chinese Tencent, waarin het een groot belang heeft, en sloot de rij met een min van 1,7 procent.

In de MidKap stond SBM Offshore (plus 5,5 procent) bovenaan. Volgens topman Bruno Chabas hebben alle onderdelen van de maritiem dienstverlener goede prestaties geleverd, ondanks de moeilijke omstandigheden door de coronapandemie. SBM heeft daarnaast voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen en gaat eigen aandelen inkopen.

Bayer zakte 5 procent in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern verhoogde zijn verwachtingen na sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde voor een lagere winstmarge. Ook blijven beleggers bezorgd over de schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kanker zou veroorzaken.

Ook sportartikelenmaker Adidas, die profiteerde van de volle sportzomer, schroefde zijn verwachtingen op. In China, waar het sportmerk doelwit was van boycotacties vanwege kritiek van het bedrijf op de mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang, viel de omzet echter tegen. Het aandeel daalde 4 procent.

Zalando raakte bijna 9 procent kwijt. De webwinkel bleef flink groeien in het tweede kwartaal dankzij de verlengde coronalockdowns, maar gaf meer uit aan investeringen en marketing. Daardoor liep de winstmarge duidelijk terug. Siemens steeg dik 3 procent nadat het voor de derde keer op rij de winstverwachting had opgeschroefd.

De euro was 1,1837 dollar waard, tegen 1,1839 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 68,68 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 70,75 dollar per vat.