Afvalfonds: nog meer innamepunten voor statiegeldflessen nodig

07 aug 2023, 11:11 Zakelijk
afvalfonds nog meer innamepunten voor statiegeldflessen nodig
ANP

Er moeten nog meer innamepunten komen voor kleine en grote plastic flessen met statiegeld, want de doelstelling voor het inzamelen van die flessen werd vorig jaar niet gehaald. Ook moet er meer gecommuniceerd worden over het inleveren van statiegeldflessen, zegt het Afvalfonds Verpakkingen.

Volgens de organisatie, die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen, werd vorig jaar 68 procent van alle plastic flessen en flesjes ingezameld. Dat is ver beneden de wettelijk verplichte doelstelling van 90 procent.

Directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds zegt dan ook "nog niet echt tevreden" te zijn. "Toch verdient de consument hier een compliment, omdat die in korte tijd een flinke gedragsverandering heeft laten zien", geeft ze aan. Jaarlijks worden ongeveer 700 miljoen grote plastic flessen op de Nederlandse markt gebracht en ook 1 miljard kleine flesjes.

Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine flesjes. "We weten dat gedragsverandering tijd kost. Extra communicatie, het voortdurend herhalen van de boodschap én het uitbreiden van innamepunten moeten het inlevergedrag verder positief beïnvloeden", aldus Klein Lankhorst.

Recycling Netwerk Benelux spreekt naar aanleiding van de cijfers van een "wanprestatie". "De lobby van het bedrijfsleven wist een laag statiegeldbedrag van 15 eurocent binnen te halen, en wist daarnaast te bedingen dat verkooppunten niet verplicht zijn om consumenten weer hun betaalde statiegeld terug te geven. Terwijl dat eerder juist wel verplicht was", stelt directeur Rob Buurman van de milieuorganisatie. "Daardoor zijn er nu slechts 5000 plekken waar je je statiegeld terugkrijgt."

Het gaat onder meer om supermarkten, grote tankstations en NS-stations zoals Utrecht CS en Amsterdam CS. "Bij de bioscoop of in het pretpark krijg je niets terug", zegt Buurman die niet alleen meer innamepunten wil, maar ook vindt dat de politiek de wetgeving beter moet opstellen.

Bij onder meer sportverenigingen en bioscopen zijn naar schatting van het Afvalfonds nog zo'n 23.000 "vrijwillige innamepunten". Daar krijg je als consument niets terug, maar gaat het statiegeld naar een goed doel.

Sinds 1 april van dit jaar zit er ook 15 cent statiegeld op blikjes. Volgens het Afvalfonds is er inmiddels een duidelijke vermindering van het aantal blikjes in het zwerfafval te zien. Maar hiervoor heeft de organisatie nog geen precies inzamelpercentage.