Ahold Delhaize onder druk op lager Damrak

23 apr 2019, 9:11 Zakelijk
ahold delhaize onder druk op lager damrak
ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs deed dinsdag een stapje terug. Supermarktconcern Ahold Delhaize stond onder druk na een verlaging van zijn financiële doelstellingen. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers maakten zich na het lange paasweekeinde op voor een paar drukke handelsdagen met veel kwartaalresultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 567,96 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 822,25 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent. Londen won 0,3 procent.

Ahold Delhaize zakte 4,5 procent bij de hoofdfondsen. Het Nederlands-Belgische supermarktconcern voelt de stakingen bij zijn Noord-Amerikaanse dochterbedrijf Stop & Shop in de portemonnee. Het bedrijf rekent nu op een ,,iets lagere" operationele marge in 2019 ten opzichte van een jaar eerder. Bernstein verlaagde het advies voor het aandeel.

De oliebedrijven profiteerden van de sterk gestegen olieprijzen. Shell ging aan kop in de AEX met een winst van 1,5 procent. In Londen klom BP 1,5 procent en het Franse Total steeg 1,8 procent. Tankopslagbedrijf Vopak noteerde ex-dividend en daalde 2 procent. Ook de aandelen van industrieel toeleverancier Aalberts (min 2,3 procent) geven geen recht meer op het dividend over de voorafgaande periode.

ArcelorMittal zakte 2,1 procent. De Duitse investeerder Mutares heeft een bindend bod gedaan op ArcelorMittal-onderdeel TrefilUnion. Onlinebroker BinckBank, die wordt ingelijfd door het Deense Saxo Bank, daalde 0,3 procent bij de kleinere bedrijven na een handelsupdate. Het bedrijf had afgelopen kwartaal last van de lage volatiliteit op de financiële markten.

In Londen maakte Thomas Cook een koerssprong van 13 procent. Volgens Sky News willen verschillende partijen de Britse reisorganisatie overnemen. In Brussel kelderde de Belgische materialengroep Umicore 15 procent na een winstwaarschuwing.

De euro was 1,1249 dollar waard, tegen 1,1240 dollar voor het paasweekeinde. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 66,00 dollar. Brent steeg 0,4 procent in prijs tot 74,31 dollar per vat.