Op de Amsterdamse beurs ging de aandacht dinsdag vooral uit naar chipbedrijf Besi en luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Besi kwam met een sterk handelsbericht en zette de AEX-index op een nieuwe recordstand. Het door de coronacrisis zwaar getroffen Frans-Nederlandse Air France-KLM kondigde aan nieuwe aandelen uit te geven om vers kapitaal op te halen en werd lager gezet.
Besi dikte 2,6 procent aan bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het chipbedrijf zag het orderboek in de eerste maanden van het jaar met 108 procent groeien ten opzichte van een kwartaal eerder en haalde voor een recordbedrag van 327 miljoen euro aan nieuwe orders binnen. Besi profiteerde vooral van de sterke vraag naar chips voor toepassingen rond de snelle 5G-technologie en van de autosector, die sinds de uitbraak van de pandemie kampt met een chiptekort.
Air France-KLM zakte 1,8 procent bij de middelgrote bedrijven. De Europese Commissie is onder voorwaarden akkoord met maximaal 4 miljard euro aan extra steun om Air France te redden. Brussel benadrukte daarbij dat KLM niet voor de steun in aanmerking komt. De herkapitalisatie van Air France omvat de omzetting van de eerdere Franse staatslening van 3 miljard euro in aandelen of obligaties. Daarnaast mag Parijs voor maximaal 1 miljard euro aan nieuwe aandelen kopen, nu Air France zijn hand gaat ophouden voor extra kapitaal bij bestaande aandeelhouders. De Nederlandse overheid, die een belang van 14 procent heeft in Air France-KLM, doet niet mee aan de financieringsronde.
De stemming op de Europese markten was positief. Beleggers verwerkten na het lange paasweekeinde nog het sterke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag en de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar op tweede paasdag wel werd gehandeld. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 713,29 punten en tikte een nieuw recordniveau aan. De MidKap won 0,7 procent tot 1045,89 punten. De Duitse DAX scherpte het record ook aan en steeg 1 procent. De graadmeters in Parijs en Londen klommen tot 1,1 procent.
In Zürich verloor Credit Suisse 1,5 procent. Verschillende topbestuurders van de Zwitserse bank stappen op vanwege het beursschandaal rond het Amerikaanse investeringsfonds Archegos Capital Management, een klant van Credit Suisse. Door het schandaal vreest de bank een financiële klap van 4,7 miljard dollar.
De euro was 1,1798 dollar waard, tegenover 1,1772 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 59,32 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 62,71 dollar per vat.