Air France-KLM en Basic-Fit kelderen op Damrak, tech onder druk

28 okt 2022, 12:28 Zakelijk
air france klm en basic fit kelderen op damrak tech onder druk
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM en fitnessketen Basic-Fit gingen vrijdag hard onderuit op het Damrak, na tegenvallende kwartaalberichten. Ook de techsector werd opnieuw hard getroffen. Na de eerdere zware koersverliezen die volgden op teleurstellende resultaten van grote Amerikaanse techbedrijven als Microsoft, Google-moeder Alphabet en Facebook-eigenaar Meta Platforms, werd de stemming in de sector nu gedrukt door zwakke verwachtingen van webwinkelconcern Amazon en chipmaker Intel.
Hoewel bij Air France-KLM (min 11 procent) de vliegtuigen afgelopen kwartaal weer net zo vol zaten als voor de coronapandemie, blijft de capaciteit nog wel flink achter, mede als gevolg van de beperkingen op Schiphol. De problemen op de luchthaven hebben KLM 175 miljoen euro gekost. Daarnaast bedroegen de kosten voor dochtermaatschappij Transavia 55 miljoen euro.
Basic-Fit zag 18 procent aan beurswaarde verdampen. De fitnessketen zag het gemiddeld aantal leden per sportschool weer uitkomen op het niveau van voor corona, maar ziet de resultaten dit jaar lager uitvallen dan eerder verwacht. Analisten van Degroof Petercam verlaagden hun advies voor het aandeel naar verkopen in een reactie op het kwartaalbericht.
De AEX-index noteerde rond het middaguur 1,1 procent lager op 662,12 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 903,92 punten. De beurzen in Londen en Parijs daalden tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent, ondanks een onverwachte groei van de Duitse economie.
UMG (min 7 procent) was de grote verliezer in de AEX. Het platenlabel boekte in het derde kwartaal een hogere omzet, maar de groei viel wel lager uit dan in het tweede kwartaal. Techinvesteerder Prosus kampte met de malaise in de techsector en zakte 5 procent. Signify leverde 4 procent in. Het verlichtingsbedrijf boekte meer omzet en winst, maar is wel somberder over de resultaten in de rest van dit jaar vanwege de economische "tegenwind".
ASML verloor 2,6 procent. Chipmaker Intel, een belangrijke klant van de chipmachinemaker, verlaagde opnieuw zijn omzetverwachting. Branchegenoten ASMI en Besi zakten tot 3,7 procent. Telecomconcern KPN voerde de schaarse stijgers aan in de AEX, met een plus van 1,6 procent.
Bij de kleinere bedrijven steeg Fugro 9 procent. De bodemonderzoeker blijft profiteren van de energiecrisis. Door zorgen over leveringen van gas en olie uit Rusland zetten landen meer in op alternatieve energiebronnen, wat de onderneming veel werk oplevert.
De euro was 0,9954 dollar waard, tegen 0,9800 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 87,92 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 96,10 dollar per vat.