Airbnb biedt 20.000 gevluchte Afghanen kosteloos onderdak

24 aug 2021, 10:45 Zakelijk
airbnb biedt 20 000 gevluchte afghanen kosteloos onderdak
ANP
Woningverhuurplatform Airbnb gaat wereldwijd 20.000 Afghaanse vluchtelingen kosteloos tijdelijk onderdak bieden. Die belofte deed Brian Chesky, topman en medeoprichter van Airbnb op Twitter. De opvang van vluchtelingen gaat per direct in. Airbnb betaalt volgens hem voor het verblijf.
Airbnb zegt in een verklaring de voorbije jaren via zijn non-profitorganisatie duizenden mensen in nood te hebben gehuisvest. Dan gaat het ook om mensen die ontheemd raakten na bijvoorbeeld natuurgeweld. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werden ook overnachtingsplekken aangeboden aan zorgpersoneel en andere "frontliniemedewerkers".
In de afgelopen week is het volgens Airbnb overduidelijk geworden dat de verplaatsing en het weer huisvesten van Afghaanse vluchtelingen in de Verenigde Staten en elders een belangrijke humanitaire crisis is. Chesky voelt naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid om in actie te komen en hoopt ook dat andere bedrijfsbestuurders in beweging zullen komen. "Er is geen tijd te verliezen", schrijft hij.
Of Airbnb-verhuurders ook in Nederland vluchtelingen zullen of mogen huisvesten is niet bekend. Een woordvoerder van Airbnb moest het antwoord daarop nog schuldig blijven. In Nederland zijn noodopvanglocaties in legerbasis Harskamp in Ede, in het Groningse Zoutkamp en in het dorp Huis ter Heide in de gemeente Zeist. Een speciaal team van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) neemt uiteindelijk asielaanvragen in behandeling. Dat gebeurt als de onlangs uit Afghanistan aangekomen mensen uit quarantaine zijn.
Chesky benadrukt dat de geste niet mogelijk is zonder de vrijgevigheid van de huiseigenaren die de woningen aanbieden. Airbnb werkt bij het plaatsten van de vluchtelingen nauw samen met ngo's en andere partijen. Chesky roept ook huiseigenaren op zijn platform op gevluchte gezinnen op te nemen. Bij Airbnb zijn wereldwijd meer dan 4 miljoen verhuurders aangesloten, in meer dan 220 landen en regio's.