'Amerikaans begrotingstekort loopt verder op'

28 jan 2019, 17:25 Zakelijk
amerikaans begrotingstekort loopt verder op
ANP
Het Amerikaanse begrotingstekort zal de komende jaren verder oplopen en de economische groei zal wat afnemen. Dat zegt het Congressional Budget Office (CBO), de Amerikaanse rekenkamer, in een nieuwe prognose.
De groei van de grootste economie ter wereld zal de komende jaren vertragen, zo komt naar voren. Voor dit jaar wordt een groei van 2,3 procent voorzien, aflopend naar 1,7 procent volgend jaar en 1,6 procent in 2021. Afgelopen jaar was de economische groei 3,1 procent.
Het begrotingstekort zal in het boekjaar dat loopt tot en met september verder oplopen naar bijna 900 miljard dollar. In 2022 zal de grens van 1 biljoen dollar worden doorbroken. Dat is twee jaar eerder dan voorzien. De laatste keer dat het tekort groter was dan een biljoen dollar was tussen de jaren 2009 en 2012, tijdens het presidentschap van Barack Obama.
De shutdown, de gedeeltelijke sluiting van de overheidsloketten, kost de economie voor nu zo'n 3 miljard dollar, berekende het CBO ook. Daarbij werd gekeken naar de economische kosten van het onbetaald laten van honderdduizenden overheidsmedewerkers en lagere overheidsuitgaven voor goederen en diensten. Hoewel het directe financiële effect van de vertraagde betalingen, met 11 miljard dollar, veel groter is kan een groot deel volgens het CBO worden goedgemaakt in de komende kwartalen.
Wat niet werd meegenomen waren de gevolgen voor het bedrijfsleven bij het niet kunnen verkrijgen van bijvoorbeeld vergunningen. ,,Hoewel de algemene economische gevolgen van de shutdown enigszins gematigd lijken, kunnen de effecten op individuele werknemers en banen veel dieper zijn'', aldus het CBO.
De shutdown had concreet een weerslag van 0,2 procentpunt op de economische groei in het vierde kwartaal van vorig jaar en een effect van 0,4 procentpunt in het eerste kwartaal. Inmiddels is er een akkoord over de financiering van publieke diensten tot 15 februari.