De Amerikaanse economie wordt ongekend hard geraakt door de coronacrisis en het herstel gaat waarschijnlijk langer duren dan gedacht. Dat zeggen economen van de bank JPMorgan. Ze denken dat de werkloosheid in de grootste economie van de wereld in het eerste kwartaal volgend jaar nog boven de 10 procent zal liggen.
Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan zijn afgelopen tijd veel bedrijven gesloten en werd personeel massaal op straat gezet. In april steeg de werkloosheid in de Verenigde Staten tot ongeveer 15 procent. De totale uitkeringsaanvragen in de afgelopen twee maanden komen ongeveer overeen met alle aanvragen tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig.
De grootste klap als het gaat om de cijfers over economische krimp, moet waarschijnlijk nog komen. Volgens de kenners bij JPMorgan laat het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal dit jaar naar verwachting een krimp zien van 40 procent op jaarbasis. Zo'n sterke daling is nog nooit voorgekomen. Voor de tweede helft van dit jaar voorzien de economen vervolgens een geleidelijk herstel. Maar de groei tot 2021 zal zwakker zijn dan eerder was voorspeld.
Wat meespeelt is dat veel mensen die recent hun baan verloren nu nog niet als werklozen staan geregistreerd, omdat ze nog niet op zoek zijn naar nieuw werk. Maar als de economie straks langzaamaan weer op de rails komt, zullen deze mensen wel opnieuw werk gaan zoeken. Dan zijn het formeel werkzoekenden en worden ze in de statistieken opeens wel als werklozen beschouwd. Volgens JPMorgan zet deze statistische ontwikkeling een rem op de verwachte afname van de werkloosheid.