Analist: Philips wil met ingreep einde maken aan reeks problemen

30 jan 2023, 16:20 Zakelijk
analist philips wil met ingreep einde maken aan reeks problemen
ANP
Met de maandag aangekondigde ontslagronde en reorganisatie wil Philips-topman Roy Jakobs een einde maken aan de aanhoudende problemen bij Philips. Dat zegt analist Jos Versteeg van InsingerGillissen. "Het is al jaren een beetje los zand en er ontstaan steeds problemen op de werkvloer waar de top weinig vat op krijgt."
Momenteel zijn er problemen met slaapapneu-apparaten. Eerder ging het om defibrillatoren en andere beademingsapparaten.
De plannen van Jakobs komen er op neer dat Philips flink snijdt in de managementlagen, stelt Versteeg. Dat zal leiden tot een heel andere structuur bij het medisch technologiebedrijf. Of dat de oplossing is, weet Versteeg niet. Zo is volgens hem voormalig topman van Philips Frans van Houten daar ook jaren mee bezig geweest. "Maar het is een hardnekkig probleem."
Dat bevestigt ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die al voor de aankondiging van maandag in een analyse meldde dat "de hele bedrijfscultuur op de schop moet". Volgens de belangenvereniging van aandeelhouders kan "een zeperd zoals het apneudossier" in de toekomst alleen voorkomen worden "als het hoofdkantoor in Amsterdam meer grip krijgt op het reilen en zeilen van dochters en de interne processen verbeteren".
Dat probeert Jakobs door onder meer de inkoop van onderdelen en materialen, de zogeheten leveringsketen, niet meer centraal te regelen. De verschillende bedrijfsonderdelen doen dat in de toekomst zelf. "Philips heeft heel veel problemen met de leveringsketen. Die is heel ingewikkeld", aldus Versteeg.
De reorganisatie van Philips kost 6000 banen en die komen bovenop de 4000 banen die in oktober werden geschrapt. "Op een totaal van minder dan 80.000 medewerkers is dat meer dan 13 procent. Dat is vrij extreem", stelt Versteeg. "Misschien moet je dan ook andere scherpe keuzes maken", verwijst hij naar de verschillende onderdelen van Philips.
Personal Health, de tak waar onder meer elektrische tandenborstels, scheerapparaten en babyproducten onder vallen, is nog zeer belangrijk voor Philips en draait ook erg goed, weet Versteeg. "Maar het bedrijf ziet goede kansen op de markt voor connected care, het op afstand in de gaten houden van patiënten. Daar is de concurrentie alleen wel heel sterk."
De forse ingreep is ook een gevolg van druk van aandeelhouders, die vorig jaar de beurskoers van Philips hard zagen dalen. Versteeg: "Het is moeilijk om te beoordelen of dit de oplossing is. Dat moeten we gaan zien."